Може и да не сте чували за Жерар Боно, но

...
Може и да не сте чували за Жерар Боно, но
Коментари Харесай

Как Лион изгради фабриката си за топ таланти

Може и да не сте чували за Жерар Боно, само че е повече от евентуално да сте осведомени с неговата работа.

Може да сте почитател на Манчестър Юнайтед, разчувствуван от гледката на Антони Марсиал в галоп против съперниковия десен бек. Или пък почитател на Арсенал, удрящ с пестник въздуха в символ на наслада след прецизен удар на Александър Лаказет около изумения вратар на съперника. Или пък последовател на Барселона, аплодиращ изнасящия с дрибъл топката Самюел Юмтити и последвалия му 50-метров пас на крайници на съотборник. Или пък сте за Реал Мадрид и скачате от мястото си, с цел да отпразнувате следващия гол на Карим Бензема.

Дори и да не подкрепяте никой от тези клубове, в случай че сте прекарали и минута в гледане на европейски футбол в последните 20 минути, ще да сте гледали футболист, комуто Боно е дал път.

Като шеф по младежко вербуване на Лион сред 2003 и 2017 година той е най-малко частично виновен за стартирането на кариерите на цяла вселена от гении, включваща Марсиал, Лаказет, Юмтити, Бензема, Бен Арфа, Клемон Грьоние, Максим Гоналон, Рашид Гезал, Корентен Толисо, Усем Ауар и сегашния капитан Набил Фекир. Малцина други на този пост в актуалния футбол могат да се похвалят с сходно ослепително завещание.

„ Просто се любувам на процеса на вербуване, на търсенето и намирането на надарени играчи – споделя ни Боно. – Искам да подобавам непретенциозно към това, само че е истина, че имах триумф.”



Неговата работа и тази на сътрудниците му оказа помощ за превръщането на академията на Лион в една от най-производителните заводи за гении в международния футбол. Изследване на футболната обсерватория CIES от октомври м.г. сподели, че клубът е на 2-ро място по брой изкарани свои играчи сега в Топ 5 лигите на Европа, изпреварван единствено от Реал Мадрид. Трети в гореспоменатата ранглиста пък е Барселона – противникът на осминафиналите на Шампионската лига.

Това е доста подхождащо достижение за Les Gones, какъвто е прякорът на лионци, тъй като това е локален израз, значещ Хлапетата. Според сметките на клуба 8-12% от играчите във всяка възрастова група най-после подписват професионални контракти против приблизително 5-6% за останалите във Франция. Това е резултат на детайлното скаутиране, експертното трениране, съвсем родителската грижа и несекващата финансова поддръжка за школата, само че също и на правила. „ Лион има традиция на религия в младите играчи. Това е част от нашето ДНК”, споделя актуалният шеф на академията Жан-Франсоа Вюлие.

Професионалната футболна теория от 1973 година задължи френските професионални тимове да изградят юношески подготвителни центрове и Лион първи откликна на зова. Бившите играчи на OL Жозе Броасар и починалият Ален Тири поставиха основите на днешния тип на академията и 64-годишният Боно признава какъв брой е задължен на двамата, казвайки, че те са му дали „ най-висшето образование”.

Искрата за изригването на Лион като мощ в региона на младежкото развиване бе идването на президентския пост на Жан-Мишел Олас през юни 1987 година. Когато Хлапетата се мотаеха във втория ешалон, Олас се обърна към двама някогашни футболисти на клуба и назначи Реймон Доменек за старши треньор и Бернар Лаком за състезателен шеф. Разпознал гения в долните възрастови равнища на Лион, Доменек гласоподава доверие на свои фрагменти като Реми Гард, Брюно Женезио и Брюно Н’Готи, извели тима до нанагорнище в елита през 1989 година. Лион си остана непроменяемо там и до през днешния ден.



(Гард и Женезио по-късно влязоха в треньорския щаб на отбора и след това и го водиха от пейката. Гард, някогашен халф на Арсенал, го стори сред 2011 и 2014 година, а Женезио пое юздите през декември 2015 година и е на поста и до момента. Като треньори двамата останаха правилни на традициите от времето на Доменек, налагайки млади гении при всяка опция.)

Излезлият от академията Флориан Морис светя в офанзивата на OL през 1990-те, а роденият в града Сидни Гову бе гаранция за локално наличие измежду титулярите в интервала на господство през 2000-те със седемте следващи трофеи в Лига 1. При последната на Лион – в сезон 2007/08, атакуващото трио бе 100% от лични фрагменти с Гову, Бензема и Бен Арфа.

След огромните разходи за звезди като Лисандро Лопес и Йоан Гуркюф в ялов опит за съкращаване на разликата до водещите европейски клубове, Лион съумя да остане конкурентоспособен в Лига 1 в последните сезони значително поради приноса на свои момчета като Гоналон, Юмтити, Толисо, Лаказет и Фекир. Доста от тях след това напуснаха, постоянно против големи суми, само че в конфликтите с Барселона халфът Ауар и вратарят Антони Лопеш ще веят знамето на академията, като в реванша ще им оказва помощ и изтърпелият наказване Фекир.

„ Нашите млади фрагменти постоянно са играли – споделя Боно. – Дори и във великия ни тим със седемте следващи трофеи сме оставяли място за същински положителните измежду тях като Бензема и Бен Арфа. И при всяко изпадане в неволя на клуба непроменяемо младостта е това, което го избавя.”



Лион се радва на триумф изключително в произвеждането на атакуващи играчи, като актуалната „ десетка” Фекир следва стъпките на фигури като Лаком, Морис, Людовик Жюли, Гову, Бензема, Бен Арфа и Лоик Реми. Бившият треньор на отбора до-17 Арман Гаридо счита, че това е плод на отдавнашната отдаденост на клуба към офанзивния футбол. „ Ние изкарваме повече атакуващи играчи в сравнение с бранители – споделя ни той в изявление в академията в Мейзио, на към 15 км от центъра на Лион. – Фокусираме се повече върху офанзивата, не върху отбраната. Винаги сме се опитвали на първо място да вкарваме голове, не да ги позволяваме.”

Някои от най-бележитите офанзивни играчи на Лион си остават част от фабриката „ OL”. Лаком, голмайстор №1 в историята на Лига 1, работи там като консултант на Олас, а Морис управлява отдела по рекрутирането. Бразилецът Сони Андерсон преди време тренираше нападателите на отбора. За всеки млад нападателен състезател от академията не се постанова да гледа далеко било за ентусиазъм, било за съвет от първа ръка.

Олас, който навършва 70 години през март, продължава да дава приоритет на младежкото звено на Лион и отделя бюджет сред 8-10 млн. евро за академията всеки сезон. Клубът има девет скаути, покриващи района Оверн-Рон-Отз Алп в източна и централна Франция (там има най-вече лицензирани футболисти в страната отвън Париж), и петима в останалата част на страната.

„ В клуба съм от 30 години и тук постоянно фокусът е падал върху тренирането на младежите – споделя Гаридо. – Това е традиция в Лион, а президентът в никакъв случай не я остави да си отиде.”



Кристоф Лавал – състезателен шеф на аматьорския клуб Менивал, счита, че наличието на Лион може да се усети на трибуните на терените в покрайнината. „ OL съществено следи локалните клубове, а освен изпитните мачове за гении. Другите клубове не идват да гледат дребните тимове.”

Менивал, където френският народен централен бранител Юмтити е почнал кариерата си, е един от 26-те локални аматьорски клубове, с които Лион е в партньорство. Сред уговорките от OL е съставянето на подготвителни сесии за сътрудниците, както и обезпечаване на екипировка и предоставяне на препоръки за структурното им развиване. Бонусите включват и безвъзмездни билети за мачове в Лига 1 и Шампионската лига. В подмяна партньорските клубове оповестяват на мига при поява на обещаващи млади играчи в редовете си, като каналът за академията на Лион е постоянно отворен. Докато в предишното, по думите на Лавал, клубовете като Менивал са се чувствали „ използвани” от OL, през днешния ден връзките са построени на основата на взаимност.

Изградената от Боно мрежа разрешава на Лион да държи под око и гении от други райони на страната. Той съумя да измъкне Бен Арфа и Марсиал под носа на съгледвачите из парижките покрайнини, а Аласан Плеа, който в този момент е в Борусия (Мьонхенгладбах), дойде от района на Лил, преди да бъде продаден на Ница през 2014 година.

Боно, който напусна, с цел да отиде в швейцарския Сервет предходната година, гледа млад футболист „ сред 12 и 15 пъти” при приемане на сигнал и не оставя нищо на шанса: „ Ако получиш 50 сигнала, ще има 48 неприятни измежду тях и два положителни. Не желая да пропусна двата положителни.”



Веднъж щом млад гений пристигна в клуба му се внедрява ежедневно нужната дисциплинираност за постигането на триумф в професионалния футбол. Гаридо, който Бен Арфа разказва като „ непоколебим, само че справедлив”, споделя, че треньорите в академията имат задължението да накарат момчетата си да осъзнаят потребността да се посветят изцяло, с цел да съумеят на най-високо равнище.

„ Много сме взискателни към тях: доста старание, доста работа – споделя 63-годишният ментор, който в този момент работи в отдела по младежко вербуване. – Трябва доста да им приказваш и да ги накараш да схванат, че това, което желаеме от тях, е за тяхно положително. Ако не съумееш да им го обясниш, неуспехът е твой.”

Съгледвачите на Лион постоянно са обръщали изключително внимание на домашната среда и на метода на живот на играча, с цел да плануват дали проблеми отвън терена могат да извадят от релси нечия обещаваща кариера. Всеки от 398-те играчи в академията (150 девойки измежду тях) следва личен план на развиване, който се прави оценка на всяко тримесечие.

В Лион също по този начин започнаха стъпки към намаляване на психологическия напън, който е неизбежно разследване от това да си част от младежките равнища на огромен европейски футболен клуб. През 2015 година OL даде начало на стратегия за душевно здраве, която дава опция на играчи от 12 години нагоре да приказват с психолог, да имат занимания по йога един път седмично и да минават разговорна хипнотерапия.



„ Казахме си: доста сме положителни в техническо, в тактическо и във физическо отношение. Ами в психическо? – споделя Вюлие, до момента в който седи на черен кожен диван в стая за срещи на първия етаж с аспект към основния терен на академията. – Затова взехме решение да създадем стратегия, която да помогне на младите ни момчета да се развиват душевно. В началото хората гледаха на нас леко съмнително, само че в този момент всичко е естествено и виждаме резултатите на терена.”

Новият научен комплекс на Лион отвори порти през лятото на 2016 година и е, дружно с открития по-рано с.г. „ Групама Стейдиъм” (капацитет от 59 186 седящи места), блестящият знак на бъдещето на клуба.

Ако има облак на хоризонта, той е все по-нарастващият риск младите играчи да бъдат убеждавани да изоставен, преди да са пробили в първия отбор. В добил известност случай предишното лято обещаващият нападател Уилем Жюбелс напусна към Монако против 20 млн. евро след единствено един мач за мъжете на OL. От Лион споделиха, че са положили „ изключителни усилия” да го убедят да остане. Марсиал пое по същия път пет години преди този момент, струвайки единствено 5 млн. евро на Монако.



Вюлие не може да скрие разочарованието си от напускането на Жюбелс, което отдава на „ експлозията” на пазара за футболисти младежи в последните две-три години. Твърд е обаче, че Лион няма да кляка пред настояванията за високи заплати, които „ не подхождат на нашите ценности”. Уверен е, макар възходящата конкуренция за подписите на млади дарования, че академията ще продължи да разцъфтява: „ Имаме къща с доста солидни основи, клубът е здрав и имаме президент, който ще продължи да влага в тренирането на млади играчи. Имаме опит в скаутирането и това ни оказва помощ да откриваме доста, доста положителни футболисти. И желаеме да продължим да се развиваме.”

Амбицията на клуба е да завоюва Шампионската лига с тим, построен в голяма степен от лични фрагменти. Това може и да се окаже неосъществим идеал поради големите запаси на съперниците, само че в случай че Лион не реализира фантазията си, най-малко няма да е поради отвод от опитване.

Том Уилямс, Bleacher Report
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР