Модернизъм и авангард. Българската перспектива ви очаква в галерия Структура.

...
Модернизъм и авангард. Българската перспектива ви очаква в галерия Структура.
Коментари Харесай

Арт посоки: Българската перспектива в модернизма

" Модернизъм и авангард. Българската вероятност " ви чака в изложба " Структура ". Имена и сюжети, потънали дълги години в давност, в този момент излизат на ярко.

100 незнайни произведения показват българския модернизъм от началото на 20-ти век. Картините са събирани през последните пет години от колекционера Николай Неделчев.

Може да се видят редки произведения на огромните майстори Дечко Узунов, Сирак Скитник, Иван Милев, Жорж Папазов. Експериментът повежда първите стъпки в течения, които ще завладяват изобразителната сцена - футуризъм, конструктивизъм, кубизъм и символизъм.

В изложба „ Фотосинтезис ” показват сбирката „ Голо тяло ” на най-яркия представител на модернизма в българската снимка преди Втората международна война - Георги Георгиев.

Изящни и мощни облици обитават новото издание на „ Дама пика ”. Илюстрациите на Ясен Гюзелев не престават мисълта на Достоевски за най-енигматичната повест на Пушкин - „ Фантастичното би трябвало дотам да е в прикосновение с действителното, че съвсем да му повярвате ”.

Ако минавате край Белоградчик, безусловно влезте в новооткритата зала за наивистично и интуитивно изкуство в градската изложба.

Георги Георгиев и Даниела Осиковска откриват новото пространство, с концепцията, че това изкуство би трябвало да има личен дом. Привлича ги елементарност, неговата откровеност и непорочност, с която наивистите демонстрират своя свят. 30 от създателите, които са показани в салона, подаряват свои произведения за галерията в Белоградчик.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР