Министерството на културата продължава преговорите с Лувъра за организирането на

...
Министерството на културата продължава преговорите с Лувъра за организирането на
Коментари Харесай

Лувъра отказа коментар за отменената българска изложба

Министерството на културата продължава договарянията с Лувъра за организирането на трета българска галерия в музея. До това се стигна откакто през вчерашния ден беше анулирана изложбата с работно заглавие " Изкуство и култури в България през XVI-XVIII век ". Тя трябваше да бъде показана в отдел " Ислямско изкуство ", което разсъни недоволството на български учени и провокира остра реакция на Светия синод.


Без контракт и без благословия. Така подготовката на новата българска галерия в Лувъра съответства с нейния край. Как домакините одобряват анулацията ѝ и ще съгласят ли на експозиция с друга тематика?

В отговор на въпросите на " По света и у нас " от най-посещаваният музей обявиха, че няма да разясняват тази тематика. Българските учени обаче не скриха своето мнение откакто настояването им беше чуто.
проф. Емануел Мутафов, шеф на Институт за проучване на изкуствата: Доволен съм, че постигнахме диалогичност с Министерството и с помощта на напъните на Българската православна черква и управлението на Българска академия на науките успяхме да стигнем до едно общо решение и тази галерия в планувания си тип да бъде анулирана.проф. Васил Николов, заместник-председател на Българска академия на науките: Ние би трябвало да имаме идея - за какво я демонстрираме тази галерия, какво желаеме да кажем на хората, към кого е ориентирана и кого ще заинтригува? Така както бяха другите две изложения в Лувъра.Не съм удовлетворен, че се основава скандал. Това е неприятно, само че това трябваше преди този момент да бъде уговаряно.
Предварителни диалози е имало, само че не и дефинитивно договаряне на параметрите на изложбата. Според Министерството на културата експертите от културните институти до са разискали наличието на експозицията, която да включва към 60 предмета.

Съобщението от срещата на ръководителя на Комисията по просвета и медии Вежди Рашидов и френския дипломат пък гласи, че през есента на предходната година България е известена за сформиране на работни групи за подготовката, както и за изтъкване на уредник от българска страна. Сега на дневен ред са различен интервал и друга тематика.
Проф. Васил Николов, заместник-председател на Българска академия на науките: Например късната праистория по днешните български земи се е развивала първата цивилизация е Европа.
Преговорите с Лувъра не престават. С тях и упованието след абсурда България още веднъж да влезе в международния музей.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР