Мобилната изложба е подредена във фоайе Ротонда“ на министерството. Чрез

...
Мобилната изложба е подредена във фоайе Ротонда“ на министерството. Чрез
Коментари Харесай

Национален музей на образованието с гостуваща изложба в Министерството на образованието и науката

Мобилната галерия е подредена във предверие „ Ротонда “ на министерството. Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата показва в 24 табла исторически обзор на развиването на предучилищното обучение в България от Възраждането до през днешния ден като част от цялостното развиване на просветителната система.

Изложбата е отдадена на 140 години от основаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото управление за предучилищно образование „ Детинска мъдрост “. Снимковият материал обгръща интервала от първите изявления по тематиката от времето на Възраждането и наблюдава пътя на развиване до през днешния ден. В изложбата са показани истински материали и принадлежности от фонда на музея, които са употребявани в работата с деца в детските градини. Музейният роман дава информация за международните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните достижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното образование у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе публично открита на 22 ноември от заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която сподели: „ Ние би трябвало да познаваме тази история, тъй като тя е извор на ентусиазъм, горделивост и мъдрост “, Зам.-министър Гайдарова акцентира основната роля на предучилищното обучение в основаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да порастват спокойни, уверени и щастливи. Тя благодари на екипа на музея в Габрово и уточни, че от неговото завещание ще черпят познания и опит бъдещите просветителни дейци.

На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното обучение в България, основана с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември 2022 г.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР