Мнозинството граждани на ЕС смятат, че фондовете на съюза за

...
Мнозинството граждани на ЕС смятат, че фондовете на съюза за
Коментари Харесай

Мнозинството в ЕС: Фондовете само за страни, които спазват върховенството на закона

Мнозинството жители на Европейски Съюз считат, че фондовете на съюза за възобновяване би трябвало да бъдат отпускани единствено на страни, които съблюдават върховенството на закона, демонстрира изследване на Евробарометър, направено по поръчка на Европейския парламент.

Четирима от всеки петима респонденти (81%) декларират, че Европейски Съюз следва да дава средства единствено на страните членки, които зачитат правилата на правовата страна и демократичните полезности. За българите този % е още по-висок – 85.

60 % от европейците чакат плановете от програмата NextGenerationEU да оказват помощ на страната им да преодолее икономическите и обществените вреди, породени от пандемията от ковид. 41 % от жителите обаче слагат под въпрос способността на националните държавни управления да употребяват вярно средствата от фондовете за възобновяване. И в това отношение процентът при българите е по-висок – 49.

" Европейският парламент ясно съобщи, че фондовете за възобновяване на Европейски Съюз не би трябвало да бъдат отпускани на държавни управления, които не зачитат главните демократични полезности и не съблюдават правилата на правовата страна. Това изследване удостоверява, че преобладаващото болшинство от жителите на Европейски Съюз са съгласни с тази позиция. Тези, които непрекъснато подкопават полезностите на Европейския съюз, не би трябвало да чакат средства от него ", отбелязва във връзка изследването ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Прозрачност и ефикасен надзор
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР