Множество интернет компании – включително Гугъл, Фейсбук и Амазон –

...
Множество интернет компании – включително Гугъл, Фейсбук и Амазон –
Коментари Харесай

ИТ гиганти протестират в защита на "интернет неутралността"

Множество интернет компании – в това число " Google ", " Facebook " и " Амазон " – ще се включат през днешния ден в огромен онлайн митинг против плануваното унищожаване на разпоредбите за " интернет индиферентност " в Съединени американски щати, съобщи Би Би Си.

Според участници в събитието, към 80 хиляди уеб страницата и онлайн услуги ще се включат в координираната проява. Някои уеб сайтове ще демонстрират известия, а други ще симулират евентуалните резултати на премахването на разпоредбите, основният от които е сензитивно закъснение на зареждането и реакцията на потребителски команди.

" Интернет индиферентност " е правилото, съгласно който интернет трафикът се третира по един и същи метод, без значение от кое място идва, накъде отива, и какво придвижва. Това значи, че при сегашните правила, доставчиците на интернет нямат право изкуствено да забавят трафик, приближаващ от избран източник, или да дават преимущество на различен, единствено тъй като идва от корпорация, която си е платила за това.

Под управлението на администрацията на президента Доналд Тръмп Федералната комисия за връзките (ФКК) на Съединени американски щати желае да отстрани тези правила. Това на процедура ще разреши на доставчиците на интернет да желаят по-високи цени за по-бърз трафик. Нови и по-малки компании няма да могат да си разрешат високоскоростния трафик, на който ще се радват огромните компании, и това ще задуши конкуренцията.


© Reuters

Председателят на Федералната комисия за връзки Аджит Пай

Днешният митинг цели да изясни казуса налично, както и да притегли публичното внимание към общественото разискване, което е част от процеса за унищожаване на разпоредбите. Организаторите на събитието се надяват, че в случай че задоволително хора и бизнеси пишат на ФКК в отбрана на неутралността, комисията ще се откаже от премахването на разпоредбите.

Разнообразни компании са се присъединили в самодейността – с изключение на упоменатите колоси ще вземат участие и обществените мрежи " Инстаграм " и " Туитър ", уеб сайтът за запознанства OkCupid, и даже уеб сайтът за онлайн порнография PornHub, който е един от най-посещаваните в света.

Противниците на разпоредбите за интернет индиферентност са огромните интернет снабдители в Съединени американски щати като Verizon и AT&T. Според тях това е излишно контролиране на пазара, което им пречи да влагат в инфраструктура в по-малко обитаеми места.

До предходната година те нямаха поддръжката на ФКК, която през ръководството на президента Барак Обама сътвори разпоредбите, които подсигуряват интернет неутралността. С избора на Тръмп болшинството в комисията се смени и новият ръководител Аджит Пай разгласи, че разпоредбите ще бъдат отстранени, с цел да не пречат на доставчиците на интернет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР