Многонационален изследователски екип е открил ново вещество в скаридите-чистачи, което

...
Многонационален изследователски екип е открил ново вещество в скаридите-чистачи, което
Коментари Харесай

Проучване: Вид скариди могат да избелват безвредно храни, бои и козметика

Многонационален проучвателен екип е разкрил ново вещество в скаридите-чистачи, което съставлява един от най-ефективните бели рефлектори в природата. Това заяви Синхуа, базирайки се на обява от вторник на израелския университет „ Бен Гурион “.

Скарида-чистач е общо наименование на редица морски десетоноги ракообразни, които почистват други организми от паразити. 

Откритието може да докара до създаването на нови, безвредни и органични бели бои , която да се употребява в храни като бял самун, козметика и други, се споделя в изказване на израелския университет.

По този метод тези материали могат да заменят нездравословните неорганични наночастици като титанов диоксид и цинков оксид, употребявани през днешния ден като избелващи сътрудници.

В изследването, оповестено в списание „ Нейчър фотоникс “, откриватели от Израел, Китай, Англия и Индия изследват белите линии на тихоокеанската скарида-чистач.

Тази скарида употребява белите линии по кутикулата и придатъците си, с цел да притегля риби, а по-късно ги почиства, като изяжда паразитите от тялото им.

Екипът откри, че линиите са построени от свръхтънък пласт от компактно опаковани частици от дребна молекула, наречена изоксантоптерин. Въпреки че е с дебелина под 5 микрона, този бял пласт в обвивката на скаридите, е извънредно ослепителен, което го прави един от най-тънките и ефикасни бели материали в света.

„ Това е един от първите случаи, когато научаваме напълно нов принцип на оптиката в процеса на проучване на избран организъм “, заключават откривателите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР