Много от по-младите поколения дори не са чували за остров

...
Много от по-младите поколения дори не са чували за остров
Коментари Харесай

Островът на смъртта или мястото, на което Англия тества бомба от антракс

Много от по-младите генерации даже не са чували за остров Груинард . Това е едно малко и китно местенце на по-малко от два километра от крайбрежията на Шотландия... или най-малко е било такова преди 1942 година. Тези, които са чували за него и знаят историята, го назовават " Островът на гибелта " .

И тук напълно не приказваме за суеверия, митове или нещо сходно. Наричан е по този начин поради обстоятелството, че малко преди Втората международна война, Англия взема решение да тества там едно от най-смъртоносните биологични оръжия - болест с антракс .
 Остров Груинард
Проектът се организира под името " Операция Вегетарианец " и идва като отговор на възможното потребление на сходен вид оръжие от страна на Германия. Целта на Уинстън Чърчил е бил страната да разполага с съответно като мощ биологично оръжие и през 1942 г. забранява достъпа за всевъзможни цивилни, за да започнат тестванията с ужасяващото заболяване с извънредно висока смъртност, предаващо се посредством спори.
               

В опита вземат участие военни и учени, а първият опит се организира върху стадо нищо неподозиращи овце . Те са обгазени с облак от антраксови спори и единствено в границите на 2-3 дни демонстрират признаци и измират по мъчителен метод. Телата им са изгорени или заровени под огромно количество пръст, а участниците по този начин и не подозират каква вреда нанасят освен на острова, само че и на околната среда наоколо до него.

За няколко месеца стартират да измират и най-различни животни от континенталната част на Шотландия, като спорите на заболяването се разнасят по въздуха и попадат и във водите към Груинард. Изсипалите се дъждове отмиват почвата и разнасят антракса и в реките и подпочвените води. След края на войната, островът е подложен под карантина и военните вършат всевъзможни опити да го изчистят с разнообразни химически препарати.



Уви, даже близо 40 години по-късно, през 1981 година проби демонстрират, че макар че повърхността на почвата е безвредна, то под нея към момента има съществуване на антракс . През 90-те от Англия го афишират за " безвреден ", само че хората напълно не считат по този начин. Груинард остава " място нон грата " и до през днешния ден, като все о ще носи прякора си " Островът на гибелта " .
 Антракс
А за наше благополучие, биологичната бомба на Чърчил по този начин и не влиза в деяние и се надяваме и в никакъв случай да не го направи и за в бъдеще...

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР