Европейската комисия упрекна Грузия за новоприетия закон за чуждестранно влияние,

...
Европейската комисия упрекна Грузия за новоприетия закон за чуждестранно влияние,
Коментари Харесай

ЕС настоя Грузия да отмени спорния закон за чуждестранно влияние

Е вропейската комисия укори Грузия за новоприетия закон за " задгранично въздействие ", ориентиран против финансирани от чужбина НПО-та.

Европейски Съюз порица репресиите на всеобщите митинги против правителството и прикани то да промени курса на дейностите си, съобщи Агенция Франс Прес.

" Приемането на този закон оказва негативно влияние върху напредъка на Грузия по пътя към Европейски Съюз. Призоваваме грузинските управляващи да отдръпват закона ", се споделя в взаимно изказване на ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел и останалата част от изпълнителната власт на Европейски Съюз.

На 14 май Народното събрание на Грузия одобри противоречивия закон, който съгласно Съединените щати е законодателен акт в " кремълски жанр ". Критиците считат, че законът цели да дефинира тези неправителствени организации като " задгранични сътрудници ", с цел да заглуши несъгласието.

Този ход докара до голямо разделяне в някогашната руска република, където болшинството от популацията желае да се причисли към Европейския съюз и НАТО.

Започнаха всеобщи митинги против закона, а в Народното събрание даже стигна до конфликти сред депутати от опозицията и членове на ръководещата партия " Грузинска фантазия ".

Партията " Грузинска фантазия " се опита да показа протестиращите като нападателни тълпи. Тя настоя, че е решена да се причисли към Европейски Съюз, и показа законопроекта като ориентиран към повишение на прозрачността на финансирането на Неправителствени организации.

Законопроектът изисква неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като организации, " преследващи ползите на непозната мощ ".

Първоначално Европейски Съюз възнамеряваше да направи изказването си от името на 27-те си държави-членки, само че съгласно дипломати това е било осуетено от възраженията на Унгария и Словакия.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, най-близкият до Кремъл водач на Европейски Съюз, е корав съдружник на грузинските управляващи.

[gallery]14954[/gallery]

*Във видеото: 

 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР