Много от нас си купуват готова храна за вкъщи или

...
Много от нас си купуват готова храна за вкъщи или
Коментари Харесай

5 храни, които не трябва да подгряваме


Много от нас си купуват подготвена храна за у дома или готвят по този начин, че ястието да стигне за няколко дни. Остатъците съхраняваме в хладилника, само че затоплянето им може да ни навлече здравословни проблеми . Така да вземем за пример някои е по-добре да се загряват за малко, а за други изобщо не е целесъобразно, изключително в микровълнова фурна.

Намаляване на хранителната стойност и заразяване с бактерии са част от нещата, които могат да ни се случат, в случай че не съблюдаваме няколко съществени правила при подготвяне и предпазване на артикули.

Ето пет храни, които в никакъв случай не би трябвало да подгряваме:

1. Яйца

Най-добре е яйцата да се подготвят и да се употребяват на самия ден, без да престояват в допълнение. Ако решим да затоплим бъркани яйца или друго ядене с тях, рискуваме да се заразим с бактерии , които се задействат сред 40 и 140 градуса. Затова експертите по хранене сигнализират, че варените яйца , приготвени за разнообразни празници, не би трябвало да стоят дълго време на стайна температура, нито да се затоплят в допълнение.

Американската Агенция за надзор на храните и медикаментите предлага да консумираме варените яйца не по-късно от 4 дни след приготвянето им, освен това единствено в случай че са съхранявани в хладилника. Могат да стоят отвън него не повече от два часа.

2. Масло

Друга храна, която в никакъв случай не би трябвало да претопляме е маслото. Понякога го употребяваме за пържене на някои храни и резервираме останалото в тигана за последващо готвене. Това е безусловно неразрешено. Причината е, че при повторното стопляне на маслото се дестабилизира неговата конструкция. Ако

температурата е прекомерно висока, се натрупва токсично вещество, което покачва равнищата на неприятния холестерол в тялото. Това от своя страна е причина за повишение на риска от сърдечни болести и инсулт, наред с други болести.

Ако сме на заведение и ни сервират нещо пържено, по което има лепкави, тъмни и пенливи останки от масло, е по-добре да върнем поръчката.

3. Ориз

Загрят още веднъж и още веднъж, оризът също може да е причина за разнообразни здравословни проблеми. Това се дължи на бактерии, които могат да се развъждат, в случай че той не се съхранява вярно или престои прекомерно дълго след подготвяне, даже в ледник. В ориза има спори на бактерии, които от време на време могат да оцелеят даже при готвене. При подобаващи условия, когато оставяме ориза на стайна температура, те стартират да се развъждат. Поглъщайки ги, може да получим чревни проблеми.

Ако ни остане ориз от обяда или вечерята, може да го приберем в хладилника, само че той би трябвало да остане там не повече от ден.

4. Пиле

В пилешкото месо може да има от Ешерихия коли до салмонела , които предизвикват диария, гадене, повръщане. Понякога може да извадим замразеното месо от фризера и да го оставим да се размразява. Ако го забравим и то престои повече преди подготвяне на чорба, да вземем за пример, на другия ден тя ще се вкисне.

Пилешкото, както и всички други типове месо, би трябвало да се варят най-малко на 165 градуса. Веднъж приготвено, месото би трябвало да се охлади, само че и да се прибере в хладилника до два часа след готвене, в случай че не се яде. Може да се затопли за към 2 мин., само че не и повече. След подготвяне остатъците би трябвало да се ядат най-късно до два дни.

Свързани публикации.. Колко яйца могат да се изяждат на ден, без да вредят? 2 Пилешкото месо нечисто с арсен 0 Защо не трябва да консумираме дружно зелен чай и спанак? 0

5. Спанак, цвекло и целина

Спанакът и изобщо зеленолистните зеленчуци са здравословна храна, посредством която можем да си набавим скъпи витамини и минерали . Но не трябва да забравяме, че те са и високонитратни артикули. Под въздействието на топлината при нагряване и бактерии, тези нитрати се трансформират в нитрити, което е обвързвано с риск от рак, демонстрира ново изследване.Същото се отнася за цвеклото и целината.

След като сварим спанак, да вземем за пример, можем да го съхраним в ледник при 4 ° С за до 12 часа.

Колкото по-прясно приготвени са ястията, които консумираме, толкоз повече ще сме защитени от нездравословни бактерии и храносмилателни разстройства.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР