Много градове по света се задъхват от тълпите туристи, които

Много градове по света се задъхват от тълпите туристи, които ...

Как "Замръзналото кралство" доведе до окупацията на австрийско градче.Много градове по света се задъхват от тълпите туристи, които не само окупират живота на местните, но в допълнение на приходите за местната общност създават шум, хаос и отпадъци. От негативите на популярността силно страда и малкото австрийско градче Халщат, въпреки че е под защитата на ЮНЕСКО.

През последните години броят на туристите силно се е увеличил и е достигнал до 10 хил. души на ден (100 през 2009 г.) при 780 постоянни жители, съобщава "Гардиън".

Окупацията на живописното селище, разположено на езеро, на час път с кола от Залцбург, е станало поетапно в годините, пише "Индипендънт". През 2006 г. мястото става популярно в Южна Корея, след като се говори за него в програма по телевизията. През 2011 г. китайски богаташ инвестира 700 млн. паунда в създаването на точна реплика на Халщат в китайската провинция Гуандун. Голямата приливна вълна е през последните години с появата на анимацията "Замръзналото кралство", в която градът Арендел се смята, че е вдъхновен тъкмо от Халщат.

Как "Замръзналото кралство" доведе до окупацията на австрийско градче

Кметът Александер Шойтц коментира през последните дни, че ще се радва броят на посетителите да спадне. "Халщат е важна част от културната история, не е музей", казва той пред британския "Таймс" и обяснява, че би искал броят на туристите да спадне поне с една трета, но няма идея как може да се случи това.

След пожара през ноември, който засегна няколко от историческите къщи, кметът е затворил временно пътищата в града и призова туристите да стоят настрана, но това не е помогнало и те пак са отишли на място.

Градчето е под защитата на ЮНЕСКО от 1997 г. и е населявано от праисторически времена. Тук е открита най-старата солна мина в света.

Източник: dnevnik.bg