Много е вероятно, ако живеем с котка или куче, те

...
Много е вероятно, ако живеем с котка или куче, те
Коментари Харесай

Защо кучетата и котките ни носят мъртви животни

Много е евентуално, в случай че живеем с котка или куче, те да са ни донасяли някакви животни или най-общо казано „ улов “. Но по какъв начин да го разбираме – това в този момент подарък ли е, желаят да ни се похвалят ли или пък се случва нещо друго?

Първото нещо, което би трябвало да обмислим, е дали нашият домакински любим в действителност ни носи мъртвото животно, или ние просто сме в пространството, където е решил да го остави.

Като хора, ние сме склонни да се слагаме в центъра на всяка история (фантастичният термин, които разказва този метод на мислене е „ антропоцентризъм “).

Но от време на време не става въпрос за нас!

Може би кучето ни е възнамерявало да хапне уловеното врабче на комфортното си, безвредно легло, което обаче инцидентно е покрай мястото, където сме ние.

От друга страна пък може би котка ни е влезнала в стаята, в действителност парадирайки с находката, която ни носи. За да познаем, че е по този начин, би трябвало да знаем, че това включва шумно да заявят, че са спечелили своята версия на джакпот като вървят към нас, поддържат зрителен контакт и издават характерен звък (повечето котешки мяукания са предопределени да привлекат вниманието ви).

Ако казусът е подобен, тогава – да, те евентуално съзнателно споделят мъртвото животно с нас.

Но за какво вършат по този начин?

 Tursiops truncatus 01-cropped

Афала

Най-напред – сами ли са умъртвили животното?

В международен мащаб знаем, че хората ценят дивата природа както в градските, по този начин и в селските региони. Но в същото време нашите домашни любимци убиват голям брой диви животни. В Австралия, да вземем за пример, котките притеглят внимание с това държание до степен, че се постанова въвеждането на разнообразни политики и законодателни промени, с цел да се понижи тяхното влияние върху локалната дива природа.

Или ни носят нещо, което към този момент е мъртво?

В някои обстановки животните ни може просто да са извадили шанс и да са намерили плячка, която към този момент е мъртва. Какво да вършим с тези оферти?

През 2015 година биолозите от Куинсленд разказват редица диви афали, които наподобява „ подаряват “ уловена от дивата природа риба (обикновено към този момент мъртва) или главоноги (като калмари и октоподи) на хората, които ги хранят с риба като част от стратегия за регулярано хранене в Тангалума, Австралия. Изследователите считат, че тези дарове са в сходство с държанието на игра и шерване на плячка, следено при делфини, китове и доста други бозайници, които отдавна са считани за по-интелигентни от останалите животни.

В последна сметка, в подтекста на тези делфини, както и на нашите лични скотски спътници, можем да гледаме на това шерване като израз на характерната връзка сред животното и индивида. В някои случаи, когато то се случва постоянно (а от време на време, даже да е рядко), можем да го опишем като част от културата на животните – както вършат биолозите в тази ситуация с делфините в своята научна публикация.

?

Ако в миналото се окажем в сиутуацията, в която нашето животно ни донесе улов, има няколко неща, които би трябвало да запомним.

Редовното обезпаразитяване ще подсигурява, че няма да се случи нещо неприятно. Акарите, виновни за крастата, въшките и червеите, могат да се разпространят елементарно сред мъртвите диви животни, домашните любимци и хората. Можем да приказваме с нашия ветеринарен доктор, в случай че не сме сигурни какво да вършим, с цел да не се болести с паразити четириногия ни другар. Възпирането на котките и кучетата да ловуват е в действителност значима част от грижата за благосъстоянието на всички. Ако знаем, че животното ни убива диви животни, би трябвало да предприемем дейности, с цел да го предотвратим. Ефективните ограничения могат да включват ограничение по кое време и къде излизаме с него навън, окачане на звънче на каишката му, държане на мотив, когато са на открито, и пренасочване на силата им посредством постоянни разходки, игра и занимателни подготвителни действия. Отглеждането на котки в вкъщи също може да ограничи разпространяването на заболявания измежду хора и други животни.

Така че, когато котката или кучето ни подарят мъртво животно, би трябвало да знаем, че това е обикновено държание и може да демонстрира тяхната обвързаност към нас. Същевременно обаче е и увещание за това какъв брой вреди могат да причинят на дивата природа и за това, че имаме персонална отговорност да ограничим тази щета.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР