Много държави решават да поставят подсилващи дози ваксини срещу Covid-19,

...
Много държави решават да поставят подсилващи дози ваксини срещу Covid-19,
Коментари Харесай

Как страните по света подхождат към подсилващи дози

Много страни вземат решение да слагат подсилващи дози ваксини против Covid-19, въпреки измежду учените да няма единогласие за нуждата от тях. От своя страна, Световната здравна организация желае първо да бъдат имунизирани най-уязвимите хора по света, оповестява Българска телеграфна агенция.

В Съединени американски щати Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите поддържа в края на септември слагането на подсилваща доза от имунизацията на " Пфайзер " / " Бионтех " за хората от 65 години нагоре, за някои пълнолетни жители с предшестващи здравословни проблеми и за някои хора, които работят във високо рискова среда.

В Канада Националният съвещателен комитет по имунизацията предлага подсилващи дози от утвърдена ваксина с осведомителна РНК за хората с умерено или мощно отслабен имунитет.

В Европейски Съюз Европейската организация по медикаментите предложи при започване на октомври слагането на трета доза от имунизациите с осведомителна РНК на " Пфайзер " / " Бионтех " и " Модерна " на хората със доста отслабена имунна система, само че остави на страните членки да решат дали останалото население да получи бустерна доза.

Европейските страни, които оферират подсилващи дози след приемане на цялостния курс от съответната ваксина, са: Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Италия, Малта, Норвегия, Полша, Русия, Румъния, Сърбия, Словакия и Испания.

Белгия, България, Англия, Дания, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Литва, Нидерландия, Португалия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария оферират бустерни дози за хората с отслабен имунитет, възрастните или уязвимите.

Френският президент Еманюел Макрон разгласи предходната седмица, че следва подсилващите дози да станат наложителни за някои възрастови групи, в случай че те желаят да запазят здравните си пропуски. Изказването му докара до внезапно увеличение на броя на непокътнатите часове за слагане на ваксини. Според лекари обаче има и други аргументи за забележителното усилване на имунизационната акция. Колкото повече време минава, толкоз повече хора имат потребност от бустерна доза. Други хора, които не желаят да заплащат за проби, се записват за първа доза.

От африканските страни Мароко, чието равнище на имунизация е едно от най-високите на континента, стартира слагането на трета доза от началото на октомври.

Република Южна Африка сподели в края на октомври, че ще предлага подсилващи дози за здравните служащи.

Тунис разгласи, че ще слага подсилваща доза 5 месеца след втората доза.

Нигерия съобщи, че се пробва да си обезпечи бустерни дози.

В Азия страните, които оферират подсилващи дози, са Бахрейн, Камбоджа, Индонезия, Израел, Южна Корея, Турция, Тайланд, Обединените арабски емирства, Китай и Сингапур.

Австралия стартира слагането на подсилващи дози от имунизацията на " Пфайзер " през ноември за изцяло имунизираните пълнолетни жители.

В Южна Америка страните, които оферират бустерни дози, са Бразилия, Уругвай, Еквадор, Панама, Чили, Доминиканската република и Салвадор.

Подсилващите дози усложняват напъните за увещание на неимунизираните хора да се имунизират . В Съединени американски щати голямото болшинство от неимунизираните против Covid-19 пълнолетни жители, които имат право да се имунизират, са хора, твърдо отказващи да си сложат ваксина, а започването на слагането на подсилващи дози още повече затруднява опитите за убеждаването им, както и за увещание на към момента колебаещите се дали да се имунизират. Проучване на фондация " Кайзър фемили " в Съединени американски щати през септември сподели, че 71 % от неваскинираните участници в анкетата считат, че нуждата от подсилващи дози свидетелства за неефективност на имунизациите.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР