Мнението, че златото е един от най-редките и най-скъпи благородни

...
Мнението, че златото е един от най-редките и най-скъпи благородни
Коментари Харесай

Златото не е най-редкият и най-скъп благороден метал

Мнението, че златото е един от най-редките и най-скъпи благородни метали, е общоприето. Макар и да заема много високо място в относителен проект, съществува метал, който го бие както по цена, по този начин и по необичайност.

Паричната стойност на другите метали е непостоянна, като тя се разграничава леко според от търсенето и достъпа. Златото е повсеместен метал, разполага с добра проводимост, устойчив е и има добър външен тип. Ето за какво той се нарежда твърдо в топ 5 на най-скъпите метали. Цените на златото все още на издание на публикацията са над 1850 $ за тройунция - впечатляващо, само че нищо спрямо родия.

В момента родият е един от най-редките благородни метали в света. Цената му на една унция (към момента на публикуването на материала) е 10 300 $. Но за какво е толкоз безценен?

Родият не реагира елементарно с кислорода, което го прави доблестен метал и значи, че е съвършен катализатор, резистентен на разяждане и окисляване. Цялостната му неотстъпчивост и високата температура на размразяване от 1964 градуса по Целзий (3567 градуса по Фаренхайт) го подреждат измежду металите от платиновата група дружно с платината, паладий, осмий, иридий и рутений.

Способността на родия да устоя на температури (и на водата, и на въздуха) до 600 градуса по Целзий (1112 градуса по Фаренхайт) и неразтворимостта му в множеството киселини го прави извънредно повсеместен – той намира приложение в коли, самолети, електрически контакти и високотемпературни термодвойки и съпротивителни проводници.

Родият е най-редкият метал от платиновата група – съгласно Кралското сдружение по химия той се среща в земната кора в количество към 0,000037 елементи на милион, до момента в който златото - в количество към 0,0013 елементи на милион. Произвеждан основно в Южна Африка и Русия, родият може да се получи като непряк артикул от рафинирането на медни и никелови руди, които съдържат до 0,1 % от благородния метал. Годишно се създават към 16 тона родий, като запасът се прави оценка на 3000 тона.

Родият е открит през 1803 година от британския химик Уилям Хайд Уолъстън, който извлича детайла от парче платинена руда от Южна Америка. Откритието идва малко откакто Уолъстън открива различен метал от платинената група - паладий.

Обикновено се среща дружно с залежи на платина. В случая обаче родият е получен от тестът на Уолъстън, откакто платината и паладият са били отстранени. Крайният резултат - пурпурен прахуляк – бива обработен с водороден газ, с цел да се открие благородният метал родий.

Родият свети с ослепителен, отразяващ сребристобял цвят. Той обаче получава името си от гръцкото “ῥόδον ", което значи роза. Името му се отнася до аления цвят на солите на метала.

Въпреки рядкостта и хубостта му, статистическите данни от 2019 година демонстрират, че съвсем 90 % от търсенето на родий е от бранша на автомобилните катализатори при производството на каталитични конвертори – меко казано безогледно потребление на един от най-редките благородни метали на Земята.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР