Митинги, протести и шествия - и разрешени, и не, се

...
Митинги, протести и шествия - и разрешени, и не, се
Коментари Харесай

Руски издания: Ще предизвикат ли московските протести буря от народен гняв?

Митинги, митинги и шествия - и позволени, и не, се чакат през околните почивни дни в Москва, написа "Комерсант " под заглавие "Фестивал на протестната активност ".

За този и идващия уикенд в съветската столица са планувани няколко протестни прояви. Кметството към този момент не е разрешило всички, нито на местата, поискани от опозиционерите. На московски градски депутати е отказана поръчка за митинг и шествие в събота в поддръжка на политзатворниците. Под въпрос е и планувана за неделя акция в поддръжка на три тийнейжърки, жертви на домашно принуждение, умъртвили тормозилия ги татко. До момента е позволен единствено протест на комунистите под наслов "За почтени и чисти избори " във връзка вота за нов московски парламент през септември.

След седмица кметството предлага митингите и шествията да се изнесат от столичния център - четири поръчки са върнати с рекомендация да се стачкува в далечен регион. Либертарианската партия е получила позволение за протест на бул. "Сахаров ", само че към този момент не привиква последователите си, тъй като кметството й отхвърля да организира и шествие в центъра на Москва, показва вестникът.

Московската градска изборна комисия безусловно ще изпрати в следствието материали за подписите на умрели и несъществуващи хора, предадени от редица претенденти за градския парламент в тяхна поддръжка. Това съобщи пред публицисти ръководителят на комисията Валентин Горбунов, написа "Росийская газета ". Миналия месец в Москва стартира вълна от митинги, откакто на ред опозиционни политици бе неразрешено да се записват за присъединяване в локалните избори. Седмина от претендентите, подали тъжби в ЦИК, обаче са показали общо 106 подписа на умряли хора, а петима от тях не са заявили и собствеността си в чужбина, показва официозът. Не бива да допуснем до градските управляващи даже да припарят хора, които желаят да одобряват закони, само че сами ги нарушават, акцентира Горбунов.

Московската изборна комисия сее стихия от национален яд - столичните управляващи отхвърлят да си признаят грешките и си държат на своето, разяснява "Свободная преса ". Личности, много известни в столицата, не бяха позволени като претенденти за изборна служба и това провокира цялостен ураган от неодобрение измежду част от жителите. Разрешени протестни манифестации събраха на два пъти десетки хиляди души. Неразрешените завършиха с всеобщи арести, за които писаха водещи международни медии. Всичко сочи, че в съветската столица е назряла същинска политическа рецесия, написа изданието.

Властта не схваща, че страната ни към този момент е друга. Различна е и Москва. Избирателите схващат, че властта е неспособна да гради гражданско общество. Щом не ни дава естествени избори, тя сама предизвика цивилен митинг. Обвинявам властта, че предизвика неодобрение - само че в случай че те не го схващат, ще получат същинска стихия, цитира всекидневникът изказване на Валерий Рашкин, водач на комунистите в съветската столица.

Междувременно Московският градски съд остави под стража всичките 8 обвинени по делото за "масови вълнения " на митинга от 27 юли, отбелязва "Новая газета ". Следователите и прокурорите не показаха доказателства за всеобщи вълнения - в множеството случаи няма нито видеодоказателства, нито "потърпевши ". И не би трябвало да си правист, с цел да схванеш: цялото наказателно дело и всички тези арести, в случай че въобще имат съображение, са израз на желанието на управляващите да сплашват и да отмъщават, прибавя опозиционният вестник.

Живеещият в заточение някогашен съветски олигарх Михаил Ходорковски, гневен критик на Кремъл, ще подкрепи протестиращите. Той основава специфична група за работа с гражданското общество в Русия, написа "Независимая газета ", като се базира на запис в блога на опозиционера. "Доколкото през днешния ден в Русия е изключено да се смени властта посредством избори, на опозицията ѝ остава единствено уличният митинг като мярка за въздействие върху властта ", само че "колкото по-масов е митингът, толкоз по-жестока и репресивна ще бъде реакцията на управляващите ", изяснява Ходорковски.

Времето постоянно работи против митингите, написа "Новие вести " и предсказва, че опълчването няма да трае дълго. Протестиращите не управляват информацията. Дори интернет най-често следва тематиките на формалните медии, вместо да основава лични вести. Всеки взема решение личен проблем и даже не мисли, че проблемите са свързани. Съответно митингите не се укрепват взаимно, а по-скоро се конкурират. Всъщност никой няма настройката да упорства - към този момент всички се пробват единствено да изкрънкат нещо, се споделя в коментара.

Владимир Путин оглави Русия, когато там надалеч не бяха съвършени демокрацията, федерализмът, локалното самоуправление, частният бизнес, припомня в политически коментар "Ведомости ". Двадесет години по-късно и откакто получи 3,5 трилиона $ от продажба на първични материали, страната наподобява като политическа пустиня с деградирали институции, хайлайф и общество. И до момента в който институциите като рамка ще може да бъдат възобновени за години, възобновяване на практиките, на културата ще изисква десетилетия, предизвестява всекидневникът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР