Митичният ремонт на турбината на Siemens, заради която беше спряно

...
Митичният ремонт на турбината на Siemens, заради която беше спряно
Коментари Харесай

Газпром държи Германия като заложник със спрените доставки по Северен поток

Митичният ремонт на турбината на Siemens, поради която беше спряно подаването на природен газ по " Северен поток " към Германия, може да се окаже единствено предлог за безсрочното прекъсване на горивото от " Газпром ".

Руският вестник " Коммерсант " оповестява, че турбината за компресорната станция " Портовая " към този момент е изпратена от ремонтното дружество в Канада към Германия със аероплан, с цел да може да стигне по-бързо до предопределеното си място.

Оттам се чака, че " след още пет до седем дни " тя ще бъде превозена в Русия, в случай че не зародят други проблеми с логистиката и митниците.

" Газпром " обаче не е удостоверил дали ще усили доставките по газопровода до Германия сега, в който турбината дойде. Вместо това - съветският монополист чака от Siemens " писмена гаранция за опцията за безвреден превоз и ремонт на останалите машини " за ремонт.

По проект - прекъсването на " Северен поток " трябваше да продължи единствено 10 дни сред 11 и 21 юли. " Газпром " не усили подаването по различните газопроводи през Украйна, с цел да компенсира недостига за Германия, която е най-големият вносител на съветския природен газ в Европа. Заради минуса Берлин е бил заставен да черпи газ от хранилищата си измежду лято - все още те са запълнени на 65%.

Новият график, който " Коммерсант " разказва, значи, че газопроводът няма да тръгне преди началото на август 2022 година поради времето за транспорт до Русия и софтуерния интервал на тестването за стартиране.

Компресорната станция " Портовая " се намира край селото Торфяновска на към 20 км от границата на Русия с Финландия. Теоретично - в случай че тя бъде пусната, доставките на газ би трябвало да се усилят до минимум 100 млн. кубични метра на денонощие.

В " Газпром " обаче изясняват пред съветското издание, че чакат от Siemens удостоверение с документи, че немската компания ще извършва отговорностите си по ремонт и обслужване на турбините на " Северен поток " и отсега нататък - т.е. не изключват прекъсването на газа да продължи и след монтирането на турбината.

Казусът с канадския ремонт породи поради глобите, които бяха наложени на Русия поради войната в Украйна. Правителството в Отава се съгласи да направи изключение и да позволи изнасянето на оборудването от страната единствено поради заплахата от газова рецесия в Германия.

Засега не е ясно дали ремонтът на другите турбини от комрпесорната станция ще бъде удължен в Канада, където се намира една от базите на Siemens Energy.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР