Мистериозни, голи петна земя, осеяни с точки, досега известни на

...
Мистериозни, голи петна земя, осеяни с точки, досега известни на
Коментари Харесай

Мистериозни кръгове като тези в Намибийската пустиня има и на други места

Мистериозни, голи петна земя, осеяни с точки, до момента известни на учените единствено от пустините на Намибия и Австралия, са пръснати на доста места по Земята. Приказните кръгове са с 263 местоположения – на три континента и 15 страни, в това число Сахел, Мадагаскар и Средна Западна Азия. Новите данни могат да оказват помощ на учените да схванат какъв е произходът им. Досега отговор липсва.
„ Проведохме световна и систематична оценка на растителни модели, сходни на познатите приказни кръгове. Открихме още стотици места със същия феномен на три континента “, излиза наяве от обява за последното изследване на екипа, управителен от еколога Емилио Гуирадо от университета на Аликанте в Испания. „ Нашето проучване дава визия за екологията и биогеографията на тези завладяващи модели на растителност и е първият атлас на тяхното световно разпространяване. “
Приказните кръгове са същинска екологична тайнственост. Те се появяват в пустинни региони като кръгли, безплодни „ тротоари “ в ниска тревиста растителност, която другояче покрива земята – петна суха, гола земя, до към 12 метра (39 фута) в диаметър, и съвсем постоянно отделени пространствено – без да има сечение или припокриване сред тях.
Досега учените знаеха за приказните кръгове единствено от Намибия. Направен е запис на изпъстрената с тях пустиня Пилбара в Западна Австралия. Но никой не може да се произнесе към момента какво ги предизвиква. Хипотезата за термити е доста противоречива, само че остарели и нови проучвания на феномена не отхвърлят изцяло ролята на дребните инсекти в процеса.


Идеята, че кръговете оказват помощ на растителността да максимизира оскъдните водни запаси, набира мощ. Но ландшафта на локациите се разграничава. Версията, че други растителни типове може да оставят след себе си отрови, беше отхвърлена през 2021 г. 
Част от казуса е, че тези кръгове се намират в елементи на света, които са извънредно мъчно налични и със недопечен климат. Много проучвания разчитат на изображения с дронове и спътници. 
Експертите от екипа на Гуирадо създали систематично изследване, употребявайки сателитни изображения с доста висока разграничителна дарба. Те употребили машинно образование, с цел да проучват резултатите и да сътворят мнение за парцелите земя с обща повърхност 574 799 хектара по целия свят. 
„ Нашите разбори разкриха 263 локации с модели на растителност, сходни на приказните кръгове, разпределени в сухите земи по целия свят. Те включват тези, които към този момент са разпознати в Намибия и Западна Австралия, както и области, които в никакъв случай не са били описвани преди, в това число Сахел, Западна Сахара, Африканския рог, Мадагаскар, Югозападна Азия или Централна и Югозападна Австралия “, пишат учените.
Общото на местата, където са кръговете, е сухата, безводна, пустинна среда, високите температури, мощно изявената сезонност на преваляванията и почвата –  с доста малко хранителни субстанции и високо наличие на пясък.
Изследването е оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР