Мисията на военните лекари е дълг към здравето и към

...
Мисията на военните лекари е дълг към здравето и към
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски надъхва с хъс и опит студенти, за да станат безупречени военни лекари

Мисията на военните лекари е дълг към здравето и към Родината. От 2017 година насам ВМА, Военноморско учебно заведение и МУ-Варна взаимно образоват курсанти-военни лекари. До момента има образувани шест випуска с близо 120 девойки и момчета - стимулирани и борбени, ясно съзнаващи отговорностите и на пагона, и на лекарската престилка.

Специалността " Военен доктор " към този момент е разпознаваема измежду кандидат-студентите, а през последните години се следи засилен интерес към нея. През идната седмица - от 20 до 22 февруари, ще се проведат Дни на отворените порти за кариерно развиване във ВМА. Фокусът е точно върху образованието на лекари и сестри под пагон.

Целта на самодейността е да покажем опциите за образование, работа и кариерно развиване във военните лечебни заведения и звената, част от тяхната конструкция. Имаме записани възпитаници - над 300, от повече от 10 учебни заведения в София и района. Те ще влязат в клиниките, ще влязат в операционните, ще беседват с нашите лекари - светила в своята област. Ще могат да усетят духа и силата на ВМА, коментираха от лечебното заведение, написа news.bg.

Проблемът с недостига на медицински фрагменти е добре прочут, а съгласно статистическите данни сериозната точка ще бъде достигната след към 10-15 години, така като 1/3 от лекарите са на възраст над 50 години. Голяма част от завършващите медици напущат страната. Нашата цел е да им покажем, че и в България може почтено да упражняват лекарската специалност, споделят от ВМА. А развиването на военната ни медицина е обвързвано и с националната сигурност на страната, допълниха още от там.

Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски персонално ще посрещне зрелостниците и ще се опита да им съобщи от своя хъс, ще показа опита си от бойните задачи зад граница. Защото военните лекари се образоват и да лекуват, и да водят война. По време на следването те получават солидна подготовка, която им разрешава да реагират при незабавни обстановки на бойното поле. И освен там. У тях се образуват качества и умения, които се ценят високо и в цивилния живот - организираност, акуратност, дисциплина, екипност, водачество.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР