Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС не успяха

...
Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС не успяха
Коментари Харесай

ЕС не успя да договори дългосрочни мерки за ръста на цените на енергията

Министрите на енергетиката на страните членки на Европейски Съюз не съумяха да реализират съглашение по отношение на дълготрайни ограничения за повишението на цените на силата в Европа по време на среща в Люксембург, осведоми ДПА.

Испания, подкрепена от Гърция и Франция, настоя за необятна промяна на енергийния пазар на Европейски Съюз, само че срещна опозиция от страна на група страни членки на Европейски Съюз, предвождани от Германия .
 Цените на силата: Брюксел разгласи проект за намаляване на газовата рецесия в Европа
Цените на силата: Брюксел разгласи проект за намаляване на газовата рецесия в Европа

Комисията ще прегледа вероятните изгоди за страните от Европейски Съюз дружно да купуват природен газ

Разногласията сред страните членки се втвърдиха преди срещата в Люксембург, като Швеция и Белгия се причислиха към групата, които се опълчиха на фрапантните намеси в енергийния пазар на Европейски Съюз.

Мадрид, както по-голямата част от Южна Европа, претърпява най-драматичните нараствания на цените на силата от години и се застъпва за обща платформа за закупуване на газ, както и за стратегически газови запаси , с цел да отбрани пазара от стопански разтърсвания.

Правителството на Испания акцентира, че " инструментите " на Европейската комисия от краткосрочни национални ограничения за справяне с проблемите с цената на газа не стигат задоволително надалеч .

Франция поддържа тези оферти и желае да се реформира метода, по който се пресмята цената на силата на пазара.
 Европейски Съюз приготвя набор от принадлежности за ограничения против скока на цените на силата
Европейски Съюз приготвя набор от принадлежности за ограничения против скока на цените на силата

Държавите-членки могат да трансформират Данък добавена стойност, акцизи, да употребяват директна поддръжка за потребителите против високите разноски

Френската поддръжка за промени е обвързвана с , главният енергиен източник на страната, в класификацията на Европейски Съюз за бъдещи зелени сили.

Държавният секретар по енергетиката на Германия Андреас Файхт обаче настоя, че актуалните нараствания на пазара не оправдавали директна интервенция .

" Според нас нарастването на цените не дава съображение за интервенция в европейския вътрешен пазар ", отсече Файхт.

" Свободното ценообразуване и конкурентните пазари са централна основа да продължаваме да подсигуряваме сигурността на нашите енергийни доставки на високо равнище, като подтикваме значими нововъведения за енергийния преход и поддържаме силата налична ", посочи той.
 Рекордните цени на електрическата енергия ще ускорят зеления преход в Европейски Съюз
Рекордните цени на електрическата енергия ще ускорят зеления преход в Европейски Съюз

Тимерманс: Ако имахме Зелената договорка 5 години по-рано, нямаше да сме в тази позиция

" Подготвени за 55 ", водещият пакет на Европейската комисия за преход във връзка с климата за понижаване на въглеродните излъчвания с 55 % до 2030 година, не беше включен в енергийната полемика, като се изключи рецензии от Унгария по отношение на схемата за търговия с излъчвания, която способства за възходящите разноски за сила.

Йерней Въртовец, министър на инфраструктурата на Словения, настоя, че преходът на Европейски Съюз от изкопаеми горива към зелени други възможности обаче " не е част от казуса ", а вместо това " част от решението ".

" Искаме да реализираме две значими цели - климатична индиферентност и енергийно самостоятелна Европа. За това би трябвало да влагаме във възобновими енергийни източници и нови технологии ", акцентира Въртовец.
 Девет страни от Европейски Съюз се оповестиха срещу промени на пазара на тока
Девет страни от Европейски Съюз се оповестиха срещу промени на пазара на тока

Призовават за повече ограничения за икономисване на сила

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон сподели пред министрите, че отделът за конкуренцията на Европейската комисия проверява държанието на енергийните снабдители на фона на повишението на цените на силата и ще показа констатациите на идната среща на високо ниво на Европейски Съюз през декември.

" Отделът за конкуренцията на комисията стартира да събира доказателства за пазарното държание на главните газови играчи, да прегледа откриването на всяко антиконкурентно държание на енергийния пазар ", уточни тя.

Решението за започване на следствието е след тъжби от Полша, че съветската държавна газова компания " Газпром " не е осигурила спомагателни доставки на газ.

Силното икономическо възобновяване след спада, провокиран от пандемията, оказва огромен напън върху цените на силата по целия свят, като Китай купува по-специално огромни количества газ.
 В Брюксел нямат отговор какво да се прави с цените на силата
В Брюксел нямат отговор какво да се прави с цените на силата

Съгласие има единствено да се подхващат ограничения на национално ниво
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР