Министрите на България, Хърватска, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния,

...
Министрите на България, Хърватска, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния,
Коментари Харесай

С още 9 държави искаме редуциране на доставките на ваксини срещу COVID

Министрите на България, Хърватска, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словения и Словакия показаха общо писмо до Европейска комисия с гледище за съкращаване на идните доставки на ваксини против COVID-19, както и за предоговаряне на изискванията по споразуменията, подписани от Европейска комисия, заяви от Министерство на здравеопазването.

Целта на предоговарянето е да бъде обезпечено ефикасното разходване на обществен запас и да има клаузи, защитаващи публичния интерес.

По време на дебата по отношение на Регламента за Европейското пространство за здравни данни, който се организира през днешния ден в границите на постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, министър Сербезова е изразила сериозната си угриженост по отношение на остатъка на ваксини против COVID-19, които следва да бъдат бракувани, защото доставяните количества ваксини съществено надвишават потребностите на популацията. Здравната министърка е припомнила, че България е изпращала до Европейска комисия писма с съответни оферти за смяна в текстовете на споразуменията.

Министрите са разискали и предстоящите изгоди от цифровизацията на здравния бранш, както и от нуждата от отчитане на резултата върху здравните услуги и медицинските грижи в страните членки, вложенията в инфраструктура, отбраната на персоналните данни и спазването на етични правила, свързани с достъпа до данни на пациенти. Министър Сербезова е подчертала върху запазването на опцията за шерване на пациентски данни като право, а не като обвързване. Тя е подчертала, че е належащо осведоменото единодушие на жителите за приложимост на данните им да остане, с цел да се запази доверието им в системата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР