Министерството на земеделието и храните ще стартира кампания за стимулиране

...
Министерството на земеделието и храните ще стартира кампания за стимулиране
Коментари Харесай

Държавата стартира кампания за стимулиране на биопроизводството


Министерството на земеделието и храните ще започва акция за стимулиране на биопроизводството. Това стана ясно по време на първия Консултативен съвет по биопроизводство, който се организира в Министерство на земеделието и храните.

Кампанията ще се осъществя взаимно с Националната работа за препоръки в земеделието, Институтите към Селскостопанска академия, аграрните университети и регионалните дирекции по земеделие под формата на осведомителни дни. Такива ще има през месец ноември тази година в 28-те регионални градове, а настрана ще бъдат ориведени още 28 събития в общини, на територията на цялата страна. Целта е привличане на нови аграрни стопани към биопроизводството.

Инициативата се подхваща в отговор на данните от последните години за понижаване на биоплощите в България. Броят на операторите в система на надзор е с наклонност за понижаване през последните 5 години. Към края на 2019 година в електронния указател са вписани 6405 оператора и подизпълнители, а в края на 2022 година броят им е 4863 или 24 % по-малко. Част от намаляващaта наклонност са и сертифицираните аграрни стопани. За интервала 2019-2022 година биологичните площи понижават приблизително с 13 %, до момента в който площите в преход се усилват приблизително с 61 %.

По време на Консултативния съвет, министърът на земеделието и храните Вътев разгласи, че в незабавен порядък ще бъдат извършени срещи със заинтригуваните страни за преразглеждане на плана на План за биологичното произвеждане, след което ще започва разглеждането му на вътрешноведомствена комисия. „ Този документ е с изключителна значимост в обществен аспект. В него се плануват промоционални акции за разпространение измежду обществото на изгодите от потреблението на биологични храни “, уточни той.

Министърът акцентира, че би трябвало да се придържаме към европейските наставления за този вид произвеждане като задачата е да се усилват биоплощите, с оглед високото качество на продукцията от тях. „ Много значимо е да работим за основаване на оптимални условия за реализиране на продажбата на биопродуктите от производителите, за обезпечаване на действителен пазарен дял за тях “, добави министър Вътев. Той посочи, че задачата на Министерство на земеделието и храните е потребителите да употребяват здравословна храна на налични цени.

„ Имам предпочитание да си сложим една благородна цел, до 2025 година храненето в детските градини и учебните заведения в страната, най-малко в главния курс на образование да бъде гратис, като в това време да е пълноценно. Точно там имат място и биопродуктите “, сподели той.

По време на срещата беше разисквана опцията за основаване на нова разпоредба за повече доставки на био артикули в учебните схеми. Заместник-министър Таня Георгиева благодари на участниците за всички отправени оферти и увери, че всяка едно от тях ще бъде прегледано.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР