Министерството на здравеопазването ще представи проект за надграждане на модела

...
Министерството на здравеопазването ще представи проект за надграждане на модела
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Промяната в модела на клиничните пътеки ще ги направи по-гъвкави

Министерството на опазването на здравето ще показа план за надграждане на модела на клиничните пътеки, с който те ще станат по-гъвкави във връзка с тежестта на болестта. Това сподели здравният икономист и консултант на министъра на опазването на здравето Аркади Шарков пред Bloomberg TV Bulgaria.

„ Желанието е до края на 2023 година да има подготвеност планът да бъде подготвен, с цел да бъде разискван с представителите на лекарското съсловие и лечебните заведения. Промените ще са в поддръжка на лечебните заведения, които правят по-сложни интервенции и процедури, и такива, които се пробват да развият сходна експертиза и да подобрят услугите си “, посочи Шарков.

Приоритетите на министерството са предварителна защита, профилактика и скрининг, които са в основата на Здравната тактика, която следва да бъде утвърдена, и антираковия проект, които са основни за справяне с хроничните незаразни болести. Другият приоритет е справяне с дефицита на медикаментите, както и основаване на тактика за опазване на здравето.

„ Всяко едно държавно управление досега искаше да сменя модела на здравно обезпечаване, внезапни промени. Такива промени във времена на възможна стагфлация и политическа неустановеност, в която продължаваме да се намираме, нищо че има постоянно държавно управление, са по-скоро с отрицателен знак, когато приказваме за резистентност на системата “, сподели още Аркади Шарков.

По думите му надграждането на модела на клиничните пътеки ще спомогне и за привличането и задържането на практикуващи лекари. Предстои нова смяна в Наредбата за специализациите, посредством която ще стане допустимо да се обезпечи държавна помощ за запълване на дефицитни специалности. По отношение на заплащането и образованието на медицинските сестри Шарков сподели, че огромните лечебни заведения в регионалните градове имат задоволително доходи от клинични пътеки, с цел да обезпечат относително положително възнаграждение.

„ Има лечебни заведения като част от общинските лечебни заведения, които изпитват компликации в тази посока, тъй като нямат доходи. Тук е част от по-комплексен разбор и подкрепяне, както и потребност от излекуване на лечебни заведения посредством консолидация. Макар да се разискват такива политики сега, няма ясна насочна точка, към която да се приключи този развой “, сподели Шарков.

В отговор на въпроси по отношение на дефицита на медикаменти здравният икономист съобщи, че пренареждането на пазара на Европейски Съюз за лекарства е част от повода за недостига им в мрежата в България. Легалният и незаконен реекспорт също оказва въздействие, добави Шарков. Той напомни, че Министерство на здравеопазването е предложило за публично разискване план за изменение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, с който се предлага смяна в логаритъма на пресмятане на дефицита на лекарствени артикули, като се вземат поради 100% от нужните количества за облекчаване на здравните потребности на популацията за интервал от един месец, вместо досегашните 65%.

„ Европейска комисия сега обмисля регулации във връзка с цените и достъпа на медикаменти, като забранителни описи за износ, с цел да построи постоянна верига на доставяне, която да бъде имплементирана на централно и локално равнище “, сподели Шарков.

По думите му са подхванати ограничения да няма дефицит на медикаменти за респираторни болести и антибиотици през зимата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР