Министерството на здравеопазването обяви процедура за договаряне без предварително обявление

...
Министерството на здравеопазването обяви процедура за договаряне без предварително обявление
Коментари Харесай

Обявиха облекчена процедура за покупка на 6 медицински хеликоптера

Министерството на опазването на здравето разгласи процедура за договаряне без авансово съобщение за закупуване на хеликоптери за незабавна здравна помощ, потвърдиха от пресцентъра на ведомството.

Решението да се премине към непосредствено договаряне с компанията, взела участие в миналата процедура, е разисквано и взето в петък, 6 януари 2022 година Предложението е направено от отрасловия заместник-министър доктор Тома Томов, който е упълномощеният представител на министерството за осъществяване на процедурите по Закона за публичните поръчки, прибавя Българска телеграфна агенция.

Отчетена е вероятността единственият участник, подал оферта в откритата процедура - Leonardo S.p.A., да взе участие още веднъж в късите периоди, които разрешава процедурата на договаряне, като надлежно усъвършенства офертата си и одобри поставените от възложителя условия и график за осъществяване на поръчката.

Провеждането на процедурата по договаряне без авансово съобщение по реда на Закона за публичните поръчки за възлагане на социална поръчка с предмет: " Закупуване на санитарни транспортни средства за превоз по въздух, обезпечени с нужното съоръжение и инсталация за потребностите на незабавната здравна помощ " ще обезпечи нужната експедитивност на възлагането, за гарантиране на нужното софтуерно време за доставката и приемането на първия от общо шест хеликоптера в границите на 2023-та година.

Договарянето се чака да се организира в границите на няколко дни, с цел да се види дали единствената компания, която се яви на прекратената процедура, в този момент ще може да извърши заданието за доставка на шест медицински хеликоптера.

От министерството припомниха, че поради прекратяването на миналата процедура заради незадоволително финансиране, в актуалната е планувана опция за национално дофинансиране, ако такава нужда възникне в хода на процедурата по възлагане.

Всички документи по процедурата са налични на електронния указател за публичните поръчки.

Темата за пазаруването на медицински хеликоптери е поставяна за разглеждане от няколко български държавни управления, само че до момента въпросът остава неуреден.

Той поражда с нова мощ при всеки следващ случай, при който са нужни въздушни коли за спешна помощ за избавяне и превозване на потърпевши хора. Преди няколко дни спасители организираха извънредно рискова акция по свалянето на потърпевш в планината екскурзиант, която продължи повече от 9 часа, напомня Българска телеграфна агенция.

Към сегашния миг България е единствената страна член на Европейския съюз, която не разполага с въздухоплавателни средства за осъществяване на медицински и профилирани интервенции.

Няма построена и национална система с координационен център за оказване на незабавна здравна помощ по въздух.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР