Министерството на здравеопазването /МЗ/ работи за създаване на Национален съвет

...
Министерството на здравеопазването /МЗ/ работи за създаване на Национален съвет
Коментари Харесай

Национален съвет по Рамковата конвенция на СЗО за борба с тютюнопушенето предлага МЗ

Министерството на опазването на здравето /МЗ/ работи за основаване на Национален съвет към Министерския съвет /МС/ за съгласуване на използването на Рамковата спогодба на СЗО за битка с тютюнопушенето, стана ясно на кръгла маса в Народното събрание.

Дискусията „ Спонсорството от страна на тютюневата промишленост - заплаха за здравните политики в България “ бе проведена със съдействието на Комисията по опазването на здравето към Народното събрание, дружно с Коалицията за живот без тютюнев пушек и офиса на СЗО у нас.

„ Предизвикателство у нас е попречване на продажбата на тютюневи произведения на малолетни, спазването на възбраните за пушене на закрито и на някои открити места “, уточни Илия Тасев, шеф на дирекция в Министерство на здравеопазването. По думите му концепцията за този междуведомствен орган за съгласуване на използването на рамковата спогодба на СЗО за битка с тютюнопушенето е да оказва помощ текстовете от конвенцията да влязат в закона.

„ Смъртните случаи поради тютюнопушене ще нарастват “, предизвести ръководителят на офиса на СЗО в България Скендер Сила. Той обърна внимание, че актуалните равнища на пушачите в България могат да бъдат понижени с 23% за пет години, а хиляди смъртни случаи могат да бъдат предотвратени в по-дългосрочен проект.

Според разбора на специалисти, в напъните си да отслаби политиките за надзор над тютюна, тютюневата промишленост ползва разнообразни подходи като, да вземем за пример, маневриране за оказване на напън върху политическия и законодателния развой, дискредитиране на потвърдената просвета, закани към държавните управления със правосъдни процеси.

„ За да се борим свястно, са нужни политики. Ще работим българските жители да живеят оптимално по-дълго и да са оптимално по-здрави “, ангажира се Александър Симидчиев, заместник-председател на Комисията по опазване на здравето към Народно събрание.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР