Министерството на здравеопазването изготви препоръки към бременните жени във връзка

...
Министерството на здравеопазването изготви препоръки към бременните жени във връзка
Коментари Харесай

10 препоръки към бременните по време на пандемията от Ковид-19

Министерството на здравеопазването изготви рекомендации към бременните дами по отношение на разпространяването на Ковид-19 в България. Препоръките са предоставени от членовете на Експертния съвет по здравна компетентност „ Акушерство и гинекология “. Ето какво би трябвало да знаят бременните дами в обстановката на изключително състояние поради ковид.

1. Въпреки наложените ограничавания за работата на женските съвещания, има наложителни проучвания, които би трябвало да бъдат осъществени от акушер-гинеколог по време на бременност . Такива са ултразвуковото определяне на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица), както и УЗД обзор за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица). Възможни са и други проучвания по преценка на наблюдаващия бременността гинеколог.

2. Във всички тези случаи, касаещи женската консултация, предлагаме на бременните да се свържат по телефона с наблюдаващия гинеколог или да позвънят в лечебно заведение, в което по принцип се прави женска консултация, с цел да запишат час за обзор.

3. В случай, че бременната има недоволство или въпроси, свързани с бременността, отвън наложителните проучвания, би трябвало да потърсят по телефона наблюдаващия акушер-гинеколог или да се свържат със профилирано АГ звено.

4. При започващ аборт или раждане, раждане в ход и други незабавни положения, бременните дами би трябвало да потърсят здравна помощ в най-близкото профилирано звено по акушерство и гинекология или там, където са следени по време на бременността, или да позвънят на незабавния номер 112.

 10 рекомендации към бременните по време на пандемията от Ковид-19

5. При признаци на Ковид-19, без акушерски затруднения, бременните би трябвало да се свържат по телефона със своя персонален доктор като всички останали жители.

6. Бременна жена със признаци на Ковид-19 и почнало раждане, или бременна с акушерски затруднения, би трябвало да бъде превозена благодарение на Спешна помощ до лечебно заведение с родилно поделение за приемане на профилирана здравна помощ. По опция лечебното заведение би трябвало да бъде известено авансово от Спешна помощ, наблюдаващия акушер-гинеколог или от персоналния доктор.

7. Наблюдаващият акушер-гинеколог или персоналният доктор са длъжни да издават болничен лист за майчинство .

8. Начинът на раждане при бременна жена с потвърден Ковид-19, се дефинира от акушер-гинеколога според от акушерските индикации, като при категорично изразено предпочитание на бременната за раждане с цезарово сечение, лекарят е задължен да се съобрази с нея .

9. Няма научни данни Ковид-19 да се предава от майката на плода .

10. На бременните и родилките се предлага да съблюдават с още по-голяма суровост ограниченията за обществена отдалеченост и висока персонална хигиена, защото те са по-податливи към инфекции.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР