Министерството на вътрешните работи в Анкара съобщи, че българските служби

...
Министерството на вътрешните работи в Анкара съобщи, че българските служби
Коментари Харесай

Арестуваха у нас издирван за убийството на турски академик п...

Министерството на вътрешните работи в Анкара заяви, че българските служби за сигурност са заловили обвинен за убийството през 2002 година на доцент Неджип Хаблемитоглу.

 Анадолска организация

Мустафа Левент Гьокташ, някогашен полковник, беше арестуван покрай границата с Турция, ден откакто турските управляващи оповестиха, че Интерпол е издал интернационална заповед за арест на Гьокташ. От министерството обявиха, че процедурата за изгонването му в Турция е в ход.

Съд в Анкара по-рано издаде заповед за залавянето на Гьокташ по обвинявания в ликвидиране и участие в незаконна тайфа.

Хаблемитоглу, прочут с разобличаването на Гюленистката терористична група (ФЕТО), и книга, описваща тъмни действия на немски неправителствени организации (НПО) в Турция, беше убит пред дома си на 18 декември 2002 г. 

Виновниците за убийството остават неуловими в продължение на години. Нури Гьокхан Бозкър, някогашен офицер като Гьокташ, беше открит в Украйна и екстрадиран в Турция през януари, което форсира закъсалото следствие. Шестима обвинени бяха арестувани през февруари за връзките им с Бозкър, най-вече някогашни офицери. Трима от тях по-късно бяха освободени, до момента в който други двама бяха задържани, а още един обвинен беше освободен със правосъден надзор, мярка, която включва ограничение на придвижването без отнемане от независимост.

 NTV

През юни управляващите подредиха още арести по следствието, в това число заповед за Гьокташ. Осем обвинени са арестувани, а четирима са освободени със правосъден надзор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР