Министерството на вътрешните работи (МВР) е изпратило на прокуратурата данни

...
Министерството на вътрешните работи (МВР) е изпратило на прокуратурата данни
Коментари Харесай

МВР прати строителството на изкуствен остров край Варна на прокуратурата

Министерството на вътрешните работи (МВР) е изпратило на прокуратурата данни от инспекция на строителството и държавното финансиране на Св. Св. Константин и Елена до Варна. Това стана ясно от на вътрешния министър Бойко Рашков на въпрос на депутата от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев.

Съоръжението се построява с пари от държавния бюджет, отпуснати малко преди края на ръководството на третото държавно управление на Бойко Борисов. Става дума за 5 775 000 лв. от парите на данъкоплатците. Според управляващите изкуственият остров е нужен за подсилване на брега. Това обаче опонира на мнение на държавни специалисти от „ Геозащита “.

Вътрешният министър заяви, че по случая е почнала инспекция през септември 2021 година в отговор на въпрос на депутатите в 46-ото национално заседание Стела Николова и Цецка Бачкова.

В отговора от 11 януари тази година, представен първо от, Рашков показва, че резултатите от инспекцията са предадени на Специализираната прокуратура с мнение за формиране на досъдебно произвеждане. Вътрешното министерство счита, че по случая има данни за осъществено длъжностно закононарушение от длъжностни лица от Община Варна и Областната администрация на Варна.

В отговора се показва, че няма претекстове за какво Министерският съвет е дал парите за оборудването на Община Варна, а не на Областната администрация, която дава отговор за парцелите държавна благосъстоятелност. Посочва се също, че двете институции са сключили съглашение за възлагане на публичната поръчка едвам след обезпечаване на финансирането от страната.

Строителството на изкуствения остров е предоставено на компанията „ Ескана “ АД през юли 2021 година Договорът е на стойност 4,74 млн. лв., а от тях към края на август са били платени 1,7 млн. лв. предплатено. Установено е, че към 17 септември на обекта „ няма осъществена строителна активност “.

Местните управляващи във Варна обосновават строителството на буната против така наречен Малък плаж в курорта Св. Св. Константин и Елена с нуждата от подсилване на брега и отбрана на плажа. Според държавните специалисти от „ Геозащита “ обаче в този момент съществуващата буна e неотдавна ремонтирана и извършва функционалностите си. В устройствения проект на курорта е планувано построяването на подводен ресторант, аквапарк и яхтено пристанище на това място, само че досега няма капиталови планове за строителството на такива уреди.

Дружеството „ Св. Св. Константин и Елена Холдинг “, свързвано с бизнес групата към „ Химимпорт “, оцени позитивно плана за създаване на буната в отговори до Свободна Европа през септември.

„ Разбира се, няма по какъв начин да не отчетем смисъла от построяването на сходен вид оборудване за опазване на територията на бреговата линия. Брегозащитната му функционалност ще понижи силата на вълновото влияние върху „ Малък плаж “ и ще се понижат сезонните му съмнения, като се чака директно да докара до нарастване на територията на плажната линия “, показаха тогава от сдружението.

Според то има парцела тъкмо до плажа и построява нов хотел там.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР