Министерството на туризма съветва клиентите на организирани туристически пътувания непосредствено

...
Министерството на туризма съветва клиентите на организирани туристически пътувания непосредствено
Коментари Харесай

Министерство на туризма към пътуващите: Проверявайте документите на туроператорите щателно


Министерството на туризма поучава клиентите на проведени туристически пътувания директно преди екскурзията да се уверят още веднъж в деликатно легитимността на туроператора, който са избрали и с който са подписали контракт. Необходимо е да се ревизират всички условия на контракта и разполагаем ли е цялостният комплект документи за пътуването, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

При опция в реда на нещата е да бъде посетен офиса на туроператора и на място клиентите да срещнат с документите за активността му съгласно условията на Закона за туризма, които са обществени.

Припомняме, че проведено туристическо пътешестване с обща цена може да се образува само от туроператор, а да се предлага - от туроператор и/или посредством туристически сътрудник. В офиса на уредника на пътуването на видно място би трябвало да бъде сложено удостоверението за регистрация за осъществяване на активността.

Преди подписване на контракта наложително би трябвало да се даде информация на клиента в писмена форма, която съдържа всички детайлности за пътуването. Договорът се подписва документално и образец от него се дава на екскурзианта.

Министерството поддържа Национален туристически указател, който включва и Регистър на туроператорите и туристическите сътрудници. В него с изключение на името на компанията и адресът ѝ се показва още подробна информация - уверение за активността, обединен идентификационен код, заповед за регистрация от Министерството на туризма, заповеди за смяна, за препис, за преустановяване на активността, за изтриване, възобновяване, данни за ръководещите лица, данни за застраховката „ Отговорност на туроператора “ – тя е наложителна за туроператорите и дава опция да се компенсират клиентите при отклонения или нарушавания по контракта. Всичко това оказва помощ да се създадат заключения за коректността на туроператора.

За да улесним потребителите в Националния туристически указател, данните за застраховката са оцветени в алено, в случай че тя е изтекла, в оранжево - в случай че изтича до 1 месец, и в зелено, когато е годна.

Необходимо е клиентите да прочетат деликатно договорите за пътуването, изключително текстовете със дребен шрифт, и даже при минимум подозрение да се допитват до специалистите на Министерството на туризма и Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

Министерството поддържа на уеб страницата си парещ телефон за сигнали за нередности по Закона за туризма – номерът е 02/90 46 895. На уеб страницата е оповестена и горещата линия на потребителите. Поместена е също подробна информация какво би трябвало да знаете, преди да предприемете проведено туристическо пътешестване до мечтана от вас дестинация на адрес http://www.tourism.government.bg/bg/faq/kakvo-tryabva-da-znaete-predi-da-predpriemete-organizirano-turistichesko-putuvane-do-zhelana-ot.

Всяко устно договаряне за пътуването или по телефона крият опасности, това важи с още по-голяма мощ за медиаторите в уеб сайтове, които нямат отговорности да носят отговорност и по този начин тя се трансферира към други сътрудници по веригата – да вземем за пример хотели, самолетни компании и прочие

Организирането е двустранен развой и потребителите би трябвало да бъдат нащрек, с цел да не подаряват на процедура парите си на неточни лица. Отношенията би трябвало да са подплатени с писмени документи и всевъзможни финансови бонове и бележки за осъществени услуги по време на пътуването, с цел да бъдат предявени за отплата по-късно при нужда.

Припомняме, че Министерството на туризма има отношение по подготвеност към законовите условия, а при такива случаи органът, към който би трябвало да се извърнат пострадалите, е Комисията за отбрана на потребителя (КЗП)и разногласието може да се отнесе в съда. Министерството на туризма също осведоми КЗП при сходни сигнали и спомага оптимално да бъдат обезщетени основателните искания на туристите в такива обстановки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР