Министерството на образованието ще предложи промени в учебните програми. Това

...
Министерството на образованието ще предложи промени в учебните програми. Това
Коментари Харесай

Просветното министерство предлага промени в учебните програми по история, география и литература

Министерството на образованието ще предложи промени в образователните стратегии. Това заяви просветният министър Сашо Пенов на кръгла маса на тематика „ Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество “. Форумът, проведен от Министерството на образованието и науката, се състоя под патронажа на президента. В кръглата маса присъединяване взеха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов, изтъкнати историци, академични и учебни преподаватели, представители на МОН, както и на синдикални организации в областта на образованието, оповестиха от президентството.

„ Образованието би трябвало да бъде издигнато в стратегически приоритет и водеща национална цел, от които да зависи развиването на всички останали цели “, съобщи президентът Румен Радев.

В словото си пред участниците президентът открои голямата роля на образованието освен за придобиването на устойчиви познания и умения, само че и за духовното развиване на младежите. „ Преди да бъдат положителни инженери, IT експерти, лекари, откриватели, преди да бъдат сполучливи жители на света, нашите младежи би трябвало да бъдат на първо място почтени и пълноценни жители на България “, уточни президентът Радев и акцентира, че за развиването ни като страна е извънредно значимо да предадем на идните генерации историческата памет, полезности и нематериалност.

Образованието е това, което през днешния ден дефинира какви ще бъдат в бъдеще упоритостите и мястото на България в международните публични процеси, съобщи още президентът. По думите му сполучливото регистриране на България във все по-глобализиращ се свят, на остра конкуренция и културни експанзии, е значимо да можем да развиваме нашите национални упоритости и да отстояваме нашето лично духовно пространство. „ Ще могат ли младите ни хора да правят оценка по достолепие достиженията на световното развиване на индивида, в случай че те не познават задоволително и не се гордеят с големия принос на България в културното развиване на човечеството и със своята българска национална еднаквост? “, попита президентът Радев. България има голяма потребност от единство на нацията, което може да се реализира, единствено в случай че децата от ранна възраст изградят обща визия и светоглед за България и за света, в случай че се възпитават в национални полезности и идеали, в обич и лоялност към България, акцентира още Румен Радев.

Държавният глава прикани да не се позволява български създатели да отпадат от образователното наличие по литература, както и да не се пренаписва българската история. По думите му няма по какъв начин страната и държавните институции да не се ангажират, когато става въпрос за фундаментите на държавността, а измежду тях са и въпросите за историческата памет и за националната еднаквост, които младежите възприемат в процеса на образованието.

„ Големият и значим фокус в нашите общи старания е да подсигуряваме, че България ще има здрави духовни устои за бъдещите генерации, които би трябвало да се възпитават в дух на българщина, в национални полезности и идеали, в обич и лоялност към България. Това е огромната задача “, съобщи още президентът Румен Радев на кръглата маса „ Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество “.

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР