Министерството на образованието очаква в рамките на следващата календарна година

...
Министерството на образованието очаква в рамките на следващата календарна година
Коментари Харесай

МОН слага на нови основи професионалното образование

Министерството на образованието чака в границите на идната календарна година да успее да сложи на нови основи развиването на професионалното обучение . Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Мариета Георгиев а по време на семинар за публицисти в Старосел.

Тя уточни, че във връзка с професионалното обучение и образование следва сериозна смяна, обвързвана със значително изменение на листата на специалностите . Това е тематика, по която работим взаимно с съвсем всички министерства, работодатели и обществени сътрудници, защото касае освен учебното обучение, а и професионалната подготовка на възрастните, в това число ученето през целия живот , акцентира Георгиева.

Тя уточни, че следва да стартира осъществяването на смяната в Закона за професионалното обучение и образование, като са съвсем финализирани текстовете, които ще бъдат изменени.

Предвижда се в листата с специалностите да отпаднат специалности , които към този момент нямат употреба, а се плануват такива с взор към бъдещето и които са търсени на пазара на труда. Идеята е по този начин да се даде опция подготовката на бъдещите експерти да бъде още по-широкопрофилна. Това ще бъде подплатено с цялостна преправка на стандартите за образование по специалностите , които ще са комплектовани със съответните принадлежности за изпитване, образователни стратегии и проекти . Цялата активност ще се прави взаимно с присъединяване на, висшите учебни заведения и работодателските и синдикалните организации.
 Бизнесът търси по-тесни връзки с българското обучение
Бизнесът търси по-тесни връзки с българското обучение

Предлагат редица ограничения на среща с министъра на образованието и науката

Очакваме да подредим системата по един нов и добър метод, който да обезпечи нужните експерти, които да отговорят на провокациите на новите технологии и развиването на стопанската система като цяло , заключи Георгиева.

Предвид потребностите на пазара на труда друга част от измененията включват благоприятни условия за къси образования и гъвкави стратегии . Предвижда се опция за осъществяване на сертифицирано образование на равнище единица резултат от ученето - цялост от съответни познания, умения и компетентности, които разрешават да бъдат натрупвани и трансферирани сред обособените специалности.
 Кабинетът утвърди общия указател на удостоверенията за професионална подготовка
Кабинетът утвърди общия указател на удостоверенията за професионална подготовка

Той ще бъде построен от Националния център за информация и документи към МОН

Заложени са и някои промени, свързани с попречване на към този момент открити проблеми във връзка с дуалното образование , както и на усложнения, които сега законът основава за действието на центровете за професионално образование.

Промяната върви редом със основаване във всяка област в страната на центрове за високи достижения в професионалното обучение . Идеята е да се съберат всички заинтригувани страни, с цел да може да се обезпечи такава подготовка на младежите за професионално обучение, която да докара до качествена смяна в работната мощ във връзка с нейната подготовка.

В рамките на стратегия " Образование " започва план за рационализация на професионалното обучение, който ще поддържа финансово цялата промяна.

Зам. просветният министър добави, че до няколко месеца работна група ще сътвори стандарт за качество в учебното обучение , който да е солидна основа за гаранция на резултатите от образованието.

Този стандарт ще има своите специфики както за ранното детско развиване , по този начин и за професионалното обучение. Той ще бъде коплектован с наръчници, указания и други потребни материали за учебните заведения и детските градини, тъй че посредством тези принадлежности те да могат сами да съпоставят постигнатите резултати, с цел да откриват сферите, в които би трябвало да създадат усъвършенствания.

Във връзка с качеството се работи и по още едно направление - квалификацията на учители, шефове, педагогичен експерти . Работна група преглежда съществуващата нормативна разпоредба и ще бъдат препоръчани промени, които да подсигуряват стойностна въвеждаща и продължаваща подготовка.
 С втора дата за дребна матура МОН дава втори късмет на седмокласниците при здравословен проблем
С втора дата за дребна матура МОН дава втори късмет на седмокласниците при здравословен проблем

Мисли се и за повишителен за огромните матури, с цел да се кандидатства за университет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР