Министерството на финансите до дни ще подаде първото искане за

...
Министерството на финансите до дни ще подаде първото искане за
Коментари Харесай

МФ праща до дни в Брюксел първото искане за плащане по плана за възстановяване

Министерството на финансите до дни ще подаде първото искане за приемане на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Това ще стане, откакто в понеделник България подписа съглашение за " оперативни договорености " с Европейската комисия. Това е последното належащо съглашение по отношение на проекта преди страната ни да подаде публично искане за приемане на средства по механизма, прецизираха от МФ.

Оттам оповестиха, че България е страната членка с най-бързо контрактуваните и подписани " оперативни договорености " в целия Европейски Съюз. Въпреки че българският проект беше 24-тият признат, България е 15-тата страна с " оперативни договорености " с Европейска комисия. Процесът нормално лишава сред 5 и 7 месеца, като е достигал и до 10. Българското държавното управление съумя да завърши процеса за по-малко от 3 месеца след утвърждението на българския проект от Съвета на Европейски Съюз, споделиха от министерството.

Оперативното съглашение прецизира в допълнение виновните институции, метода на регулиране за постигането на контрактуваните цели и на практика въпроси към метода на съдействие при наблюдението на осъществяването на проекта. То ще бъде оповестено на уеб страницата на Европейската комисия след приключването на техните вътрешни процедури.

" Това удостоверява, че няма закъснение в осъществяването на проекта за възобновяване и резистентност. За по-малко от 3 месеца е подписано и утвърдено финансово съглашение, изпълнени са всички законодателни ограничения по отношение на първото заплащане, построена е осведомителна система и е създадена и призната вътрешна нормативна база за осъществяването на промени и вложения, в това число система за ръководство и надзор ", показаха още от МФ.

Оттам допълниха, че в идващите дни следва изпращането на първото искане за приемане на средства по механизма, които, след двумесечна оценка от страна на Европейска комисия и процедура в съвета, се чака да дойдат през есента.

Статутът на осъществяване на ограниченията по ПВУ може да бъде проследен. Същото важи и за контрактуваните сред Европейска комисия и България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР