Министерството на енергетиката започва набирането на проекти за кандидатстване от

...
Министерството на енергетиката започва набирането на проекти за кандидатстване от
Коментари Харесай

Домакинствата на печки на твърдо гориво вече могат да кандидатстват за фотоволтаични системи

Министерството на енергетиката стартира набирането на планове за кандидатстване от българските семейства за създаване на фотоволтаични системи. Средствата идват по линия на Плана за възобновяване и резистентност, откакто Европейската комисия е дала дефинитивно утвърждение на схемата, оповестиха от енергийното министерство.

По схемата се дава безплатно финансиране за доставка и монтаж на слънчеви панели за гореща вода за семействата, както и на фотоволтаични системи с мощ до 10 киловатчаса, които могат да включват и системи за предпазване на творби ток.

 Фотоволтаична апаратура за начинаещи Фотоволтаична апаратура за начинаещи

Уточнява се, че с цел да получи финансиране даден план, той би трябвало да се отнася за жилище, където е непрекъснатият адрес на претендента. В него е належащо да се употребява неефикасен източник на топлинна сила (печка, казан, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Програмата е на стойност 240 млн. лева - 140 млн. лева от Плана за възобновяване и резистентност и 100 млн. лева национално и частно съфинансиране. На първия стадий ще бъдат разпределени 80 млн. лева

Доставката и монтажът на слънчеви панели за гореща вода могат да бъдат финансирани по тази процедура напълно, само че с не повече от 1961 лева Фотоволтаичните системи с мощ до 10 киловата се финансират до 70%, само че не повече от 15 хиляди лева

Кандидатите могат да подават документи до 10 ноември 2023 година, след което плановете ще бъдат класирани. Предвидено е напълно електронно подаване на предложенията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР