Министерството на енергетиката разпрати уточнение във връзка с твърденията на

...
Министерството на енергетиката разпрати уточнение във връзка с твърденията на
Коментари Харесай

Министър Николов отговаря къде са 3 млрд. лв. компенсации

Министерството на енергетиката разпрати конкретизиране по отношение на изказванията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че са изчезнали 3 милиарда лева от обезщетенията. От ГЕРБ пък преди този момент разпространиха писмо, подписано от министър Александър Николов, че платените обезщетения от декември до март са 1,6 милиарда лева, а Добрев попита къде е разликата сред заявените от премиера 4,1 милиарда лева

От министерството оповестяват, че в желаната от депутата от ГЕРБ Делян Добрев информация, която му е предадена, е за платените обезщетения от декември 2021 година до март 2022 година, както е бил изискал депутатът. Те са за небитовите консуматори, електроразпределителните компании, Електроенергийния систематичен оператор и НКЖИ.

В изявление пред Народното събрание на 13 май 2022 година министър-председателят Кирил Петков споделя, че, с цел да ограничи инфлацията, държавното управление е отпуснало 4.1 милиарда лева В отговора до господин Добрев не са включени: 1,2 милиарда лева, върнати от НЕК по заема, с който компанията се разплати след изгубеното арбитражно дело с „ Атомстройекспорт “ за оборудването за АЕЦ „ Белене “.

Тези средства също бяха употребявани за ограничения против инфлацията, само че освен в енергийната област, оповестяват от
ведомството на министър Николов. Добавят, че не са включени и обезщетенията за всички небитови консуматори за април, както и обезщетенията за природен газ за битовите консуматори. Не са посочени и парите за поддръжката за мрежовите оператори, която продължава до юни, както и обезщетенията за ВиК операторите. Не са присъединили в
таблицата за Добрев и сумите за подкрепяне на студентите за скъпия ток в общежитията.

Не са добавени и утвърдените в началото от служебния кабинет обезщетения за октомври и ноември 2021 година, които след това постоянното държавно управление доразплати, надгради и разшири, се споделя в известието на министерството.

Компенсациите за всички тези групи са утвърдени от Министерски съвет, т.е. изплащането им, което продължава и сега, е обезпечено.

Обезщетенията за скъпия ток ще надвишават 4,5 милиарда лева, защото те ще продължат до идващото решение на КЕВР за цени на ток и парно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР