Министерството на енергетиката и AES България одобриха Меморандум за разбирателство.

...
Министерството на енергетиката и AES България одобриха Меморандум за разбирателство.
Коментари Харесай

Министерството на енергетиката и AES България подписаха Меморандум за разбирателство за проучване на иновативни решения в сектора


Министерството на енергетиката и AES България утвърдиха Меморандум за съгласие. Подписи под документа поставиха министърът на енергетиката и изпълнителният шеф на сдружението Иван Цанков.

Според документа AES България се ангажира да подкрепя напъните на страната за декарбонизация на енергетиката и реализиране на увеличените упоритости за 2030 и 2050 година по Европейския зелен пакт. Ще бъдат предоставени познания и опит за пазарното внедряване на новаторски технологии, които ще подкрепят плавния преход към екологосъобразно произвеждане и предпазване на сила, в това число от възобновими източници. Предвижда се AES България да изследва разновидностите за създаване на композиция от слънчев план с мощ към 100 MW и Система за предпазване на сила от акумулатори (BESS), както и независим BESS план от 80 MWh в покрайнините на София, с което ще подкрепи капацитета и сигурността на мрежата. 

С меморандума вършим последваща стъпка в двустранното съдействие за стабилно развиване на бранша. Енергетиката освен в България е изправена пред редица провокации, които можем да преодолеем единствено в случай че сме единни, уточни министър Николов и благодари на представителите на частния бранш за партньорството, инициативността и споделения опит. Така със взаимни старания можем да повишим конкурентоспособността и сигурността на българската енергетика, уточни министър Николов. Той акцентира значимостта на взаимното партньорство за решение на икономическите и обществените въпроси, свързани с бъдещето на комплекс Марица изток. 



Меморандумът отбелязва също, че Споразумението за изкупуване на електрическа сила (СИЕ), подписано сред AES България и „ Национална електрическа компания “ ЕАД като покупател, ще продължи да действа до приключването му през 2026 година и няма да бъде удължавано по-късно, както е планувано в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България от 6 април 2022 година AES България ще изследва разновидностите за преминаване/съвместно изгаряне в Топлоелектрическа централа AES Гълъбово на естествен газ/водород, биомаса или гориво, създадено от боклуци (твърдо гориво от боклуци или „ SRF “) след приключването на съдебна икономическа експертиза през май 2026 година

Корпорация AES работи интензивно за енергийната промяна, за внедряването на нови решения и артикули в района и за резистентност на пазарите. AES има за своя задача да бъде отпред на енергийната промяна, да форсира внедряването на нови решения и артикули, да подкрепя пазарите, на които оперира, с цел да станат по-устойчиви, сподели при подписването президентът на AES България Оливие Маркет, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР