Министерство на образованието вече предприема мерки за олекотяване на ученическите

...
Министерство на образованието вече предприема мерки за олекотяване на ученическите
Коментари Харесай

МОН взема мерки срещу тежките ученически раници

Министерство на образованието към този момент подхваща ограничения за олекотяване на ученическите раници.Преди всичко желая да кажа, че за нас това не е акция, а е целенасочена политика. Това сподели Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.

От началото на образователната година се срещат и с издателствата откакто завърши акцията за одобрение на учебниците точно с такава цел. „ В момента това, което ние действително предвиждаме, от една страна да се вкара опция за делене на учебниците, когато това е належащо, когато учебникът е с огромен размер. От друга страна надлежно националната стратегия за увеличение на броя на шкафчета, в които да се оставят надлежно учебниците, тъй че да не се носят всеки ден помагалата, екипите по физическо, примерно ”, уточни зам.-министърът.

За тежестта на раницата, тя изиска да каже, че в раницата няма единствено учебници. „ Много бих желала да се знае, че това е наша обща отговорност освен на МОН, на всички учители, които са извънредно ангажирани с този проблем, също по този начин и на родителите. Ако ние взимаме решения на административно равнище, то учителите са хората, които взимат решения на институционално равнище, на равнище учебно заведение. Предвиждаме и с тях диалози ”, сподели Михайлова.

Друг значим проблем, който тя уточни, е да не се усилва броят на помагалата, които не са наложителни. „ Естествено може би най-ангажирани и доста значим е да имаме съдействието и на родителите, тъй като ученическата раница изключително в по-малките класове се приготвя и благодарение на родителите ”, уточни тя.

„ Тук е нашата задача, ние ще помолим сътрудниците учители да не натоварват с спомагателни сборници, които не са нужни. Учебникът и образователната тетрадка отлично правят работа. Това да има единствено един учебник, или единствено една тетрадка няма да реши казусът, тъй като този един учебник може да е 500 страници ”, сподели тя и уточни, че е значим е учителя, който преподава в класната стая. Михайлова уточни, че най-важно е да не се носят във всеки част всичко, което е по един предмет. Според нея по-важно е да се носи в учебно заведение единствено това, което се употребява, да се работи в действителност в час, няма нищо ужасно да се написа единствено в тетрадката.

Сред ограниченията, които са набелязали е да се уточняват потреблението на спомагателни пособия. Тя уточни, че въпросът за тежестта на раниците не е от през днешния ден, не е от през вчерашния ден. „ Кога са първите забележими резултати? В учебно заведение, според от опциите на равнище институции, могат да се получат и още при започване на втория период. Ние в този момент приготвяме много срещи с сътрудниците шефове, с учителите ”, уточни зам.-министърът. По думите й диалогът с учителите върви сега. Официално в понеделник ще изпратят писмо на районните ръководства, посредством тях до всичките институции. „ Тоест това, което в този момент приказваме е резултат на труд, който сме положили още от няколко месеца обратно ”, уточни тя.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР