Министерският съвет прие Постановление за условията и реда за отпускане

...
Министерският съвет прие Постановление за условията и реда за отпускане
Коментари Харесай

Общини ще получават безлихвени заеми за проекти по ПРСР

Министерският съвет одобри Постановление за изискванията и реда за разпределяне на краткотрайни безлихвени заеми от централния бюджет по бюджетите на общините. Те са за финансиране на разноски за междинни и дефинитивни заплащания по утвърдени планове по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) за интервала 2014 - 2020 година и тяхното възобновяване.

Общините бенефициенти по ПРСР са с дребен бюджет и доходи. Те са мощно затруднени да обезпечават лични средства за осъществяване на междинните и дефинитивни заплащания към изпълнителите по съответния план, преди подаването и одобряването на поръчките за заплащане от фонд „ Земеделие “, оповестиха от Министерски съвет.

Временните безлихвени заеми от централния бюджет ще могат да се отпускат на общини с утвърдени планове по ПРСР, които са сключили контракт с Държавен фонд „ Земеделие” (ДФЗ) за даване на безплатна финансова помощ. Необходимо е общините да нямат и отговорности към ДФЗ, в случай че е позволено разсрочване, отлагане или поръчителство на отговорностите. Размерът на заема, който ще се дава на общината за осъществяване на междинни заплащания ще е до разликата сред общия размер на утвърдените за финансово подкрепяне разноски, включени в поръчките за заплащане, и платеното по плана предплатено заплащане от Държавен фонд „ Земеделие “.

С друго Постановление държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “ за 2018 година в общ размер до 20 750 000 лева Средствата са нужни за осъществяване на заплащания за финансиране на разноски за Данък добавена стойност на общини по утвърдени за подкрепяне планове по ПРСР и Програмата за морско дело и риболовство.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР