Министерският съвет одобри проекта на нов договор за застраховка Обща

...
Министерският съвет одобри проекта на нов договор за застраховка Обща
Коментари Харесай

Одобрен е проектодоговорът за застраховка Обща гражданска отговорност на ДП РАО

Министерският съвет утвърди плана на нов контракт за застраховка „ Обща гражданска отговорност " на Държавното дружество „ Радиоактивни боклуци " (ДП РАО).

Уредбата на гражданската отговорност за нуклеарна щета се съдържа във Виенската спогодба, утвърдена от Народното събрание през м. юли 1994 година, както и в глава десета " Гражданска отговорност за нуклеарна щета " от Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила (ЗБИЯЕ). Съгласно член 129, алинея 2 от ЗБИЯЕ експлоатиращият нуклеарната апаратура е само виновен за вредите от нуклеарна повреда, в случай че във Виенската спогодба е несъмнено друго.

На Държавното дружество " Радиоактивни боклуци " са предоставени за употреба оборудванията за ръководство на радиоактивни боклуци на профилираното отделение " Радиоактивни боклуци - Козлодуй " и уреди за ръководство на радиоактивни боклуци на профилираното отделение " Извеждане от експлоатация-Козлодуй ". Директива за птиците РАО има и лицензни за извеждане от употреба на 1-2 и на 3-4 блокове на АЕЦ " Козлодуй ".

Срокът на контракта е едногодишен, като застраховката покрива отговорността на Директива за птиците РАО за нуклеарна щета, породена на лица, вследствие на нуклеарна повреда, за която застрахованият е виновен според Виенската спогодба.

Застрахователният контракт ще бъде подписан с Гражданското сдружение " Български народен осигурителен нуклеарен пул " за период от една година.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР