Министерският съвет е приел актуализирания , съобщиха в петък от

...
Министерският съвет е приел актуализирания , съобщиха в петък от
Коментари Харесай

Новият COVID план: в етап 2 маските задължителни на закрито, етап 4 - затварят се училища

Министерският съвет е приел обновения, оповестиха в петък от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В проекта още веднъж са избрани познатите пет стадия (от 0 до 4), като за всяка фаза са написани противоепидемичните ограничения, които да бъдат въвеждани на регионално или национално равнище.

Динамиката на заетостта на болничните кревати се наблюдава на национално и регионално равнище, въз основа на математически модел за сложен разбор и оценка на риска за натоварването на болничната система, в който водещи критерии са 14-дневна заболяемост, % претовареност на интензивните Коронавирус кревати и % претовареност на неинтензивните Коронавирус кревати и се дефинират следните стадии, написа в проекта. Конкретни числови параметри не се показват.
Ето ги стадиите и ограниченията, които те включват
Етап 0: едва разпространяване на COVID-19; не се регистрира натоварване върху здравната система.

При лимитирано локално разпространяване, лечебните заведения за болнична помощ са в естествен режим на работа и в подготвеност за банкет на пациенти.

Етап 1: повишаване на интензивността в разпространяването на COVID-19, увеличение на заетостта на болничните кревати от пациенти с COVID-19.

Става наложително носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за даване на обществени услуги, градски превоз и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори).

Етап 2: епидемиологичен напредък в разпространяването на COVID-19, трайна наклонност за увеличение на заетостта на болничните кревати.

Задължително става носенето на защитна маска за лице на закрито в обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите и в други обекти, както и по време на разнообразни просветителни (в това число учебни заведения и висши образователни заведения), спортни, научни и културни действия и мероприятия, свързани със скупчване на хора.

Въвеждане на здравни условия за съществуване на документ за имунизация, преболедуване или проучване за COVID-19 за идващи със самолети от страни с епидемиологично разпространяване на COVID-19 с регистрирани равнища на 14-дневна заболяемост над 400 на 100 000 население.

Въвеждане на условие за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти.

Ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Допускат се единствено свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни - по преценка на лекуващия доктор по отношение на здравословното положение на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи.

Недопускане разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки. Въвеждане на наложителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи възпитаници по медицински аргументи.

Етап 3: епидемиологично разпространяване на COVID-19, регистрира се натоварване на здравната система.

Носене на защитна маска за лице навън при проведено или непринудено скупчване на хора.

Работа от разстояние (надомна), при опция на 50% от личния състав.

Въвеждане на здравни условия за съществуване на документ за имунизация, преболедуване или проучване за COVID-19 за идващи през сухопътни и водни гранични пунктове от страни с епидемиологично разпространяване на COVID-19 с регистрирани равнища на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население.

Преустановяват се свижданията в лечебните заведения и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Изключение се позволява във връзка с свижданията на пациенти в терминален етап.

Въвежда се скринингово проучване за SARS-CoV-2 в образователните заведения и в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни.

Преустановяват се групови действия, които не са с професионален темперамент.

Преустановява се присъственото образование в учебните заведения в обособени обитаеми места, области при постигане на 20% неявяване на възпитаници и/или личен състав

Ограничават се всеобщи мероприятия, изключително в затворени пространства (посещения на спортни, културни и други).

Ограничава се дейностите (капацитета) на обекти с всеобщо посещаване на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и игрища, нощни заведения, заведения за хранене и други

Ограничават се присъствените образования във висшите образователни заведения с въвеждане на посменно образование, осъществяване на неприсъствени лекционни образования и други

Етап 4: епидемиологичен пик в разпространяването на COVID-19, претоварване на здравната система.

Въведени са здравни условия за съществуване на документ за имунизация, преболедуване или проучване за COVID-19 за всички идващи в страната. Не се позволяват лица, които не дават отговор на здравните условия, като се изключи жителите с непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване на територията на Република България, както и членовете на техните фамилии.

Преустановява се присъственото образование в учебните заведения.

Преустановяват се всеобщи мероприятия (посещения на спортни, културни и други).

Преустановява се дейностите на обекти с всеобщо посещаване на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и игрища, нощни заведения, заведения за хранене и други

Преустановяват се присъствените образования във висшите образователни заведения

Мерките по стадии 0-4 могат да се ползват на регионално или на национално равнище, се прецизира в проекта.

Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев уточни през вчерашния ден, че след приемането на проекта, със заповед на министъра на опазването на здравето се чака идната седмица да се вкара наложително носене на защитни маски в здравни и лечебни заведения, както и в домове за възрастни хора.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР