Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова страните

...
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова страните
Коментари Харесай

Кулеба: На Русия не трябва да се позволява да разиграва „игри на глада“

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба прикани страните от Югоизточна Азия да подхващат всички вероятни ограничения, с цел да попречат на  Русия да разиграва „ игри на глада “ със Черноморската зърнена самодейност, чиито период е пред приключване през идната седмица, съобщи Ройтерс.

Сделката, позволяваща износа на храни и торове от няколко черноморски пристанища на Украйна бе  сключена с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция на 22 юли. Срокът й на деяние ще завърши на 19 ноември, в случай че Русия или Украйна възразят против нейното удължение.

Говорейки на конференция в Камбоджа в коридорите на среща на върха на АСЕАН, украинският Кулеба сподели, че не е задоволително Русия да продължи да бъде страна по договорката и че би трябвало да се вземат ограничения, с цел да се подсигурява, че нейните инспектори не забавят съзнателно доставките, което да води до растеж на международните цени.

„ Не е задоволително просто да задържим Русия на борда. Също по този начин е значимо да се уверим, че съветските инспектори, които вземат участие в тази самодейност, работят добросъвестно и че инспектират корабите без никакви изкуствени забавяния “, сподели той, като добави, че от забавянията страдат страните в Африка и Азия.

„ Призовавам всички членки на АСЕАН да подхващат всичко допустимо, с цел да попречат Русия да разиграва игри на апетит със света “, добави външният министър на Украйна.

Според Организация на обединените нации повече от 10 милиона тона зърно и други храни са били изнесени от Украйна в границите на самодейността. Организацията предизвести, че войната в Украйна утежнява световната продоволствена рецесия и тласка десетки милиони хора към апетит.

Украйна се причислява за първи път към срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Лидерите на Съединените щати, Япония, Южна Корея и Австралия също участват, както и съветският външен министър Сергей Лавров.

Кулеба сподели, че Лавров не е изискал среща с него по време на събитието. „ Ако го направи, ние ще разгледаме деликатно неговото искане “, сподели той, добавяйки, че Русия би трябвало да подхожда добросъвестно към всички договаряния.

„ Няма никакви индикации, че Русия откровено търси договаряния “, сподели той.

Кулеба съобщи, че по време на срещи с водачите от Югоизточна Азия е разискал методите, по които те могат да поддържат Украйна, и съобщи, че изразяването на неутралитет и отводът Русия да бъде наказана за своите дейности е срещу техните ползи.

„ Най-лошото нещо, което една страна може да направи, е да не направи нищо “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР