Министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над каза, че съседна

...
Министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над каза, че съседна
Коментари Харесай

Полша предложи да пази въздушното пространство на Словакия

Министърът на защитата на Словакия Ярослав Над сподели, че прилежаща Полша е подготвена да охранява словашкото въздушно пространство, в случай че страната реши да спре флота си от остарели изтребители МиГ-29 от руската ера, съобщи Би Би Си.

Полският му сътрудник сподели, че полските изтребители Ф-16 могат да обезпечат отбрана от бази в Полша. Полските самолети към този момент оказват помощ за отбраната на балтийските страни като част от интервенциите на НАТО за въздушна защита. Ключов тук е моментът, в който е оповестена готовността на Полша да помогне на своя съдружник от НАТО.

Двамата министри са се срещнали в Братислава на фона на продължаващата съветска военна експанзия против Украйна. Смята се, че Словакия може да изпрати като помощ за Украйна някои от своите остарели изтребители. Тази информация за момента не е доказана. На хартия Словакия има 12 изтребителя МиГ-29, основани в авиобаза Слиач в централната част на страната. Отдавна обаче има въпроси по отношение на летателната им валидност.

Словакия, сходно на България, чака американски изтребители, с които да модернизира Военновъздушните си сили. През 2018 година Братислава подписа съглашение с Вашингтон за покупка на 18 изтребителя Ф-16. Очаква се да бъдат доставени през 2023/2024. Анализатори споделят, че Словакия може да изпрати свои МиГ-ове на украинците, тъй като те могат да боравят с тях. Словашките МиГ-ове обаче имат натовски бордови системи, които би трябвало да бъдат отстранени, с цел да не попаднат в ръцете на руснаците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР