Министърът на отбраната Драгомир Заков изрази готовността на България за

...
Министърът на отбраната Драгомир Заков изрази готовността на България за
Коментари Харесай

Заков: Готови сме да засилим двустранното сътрудничество с РС Македония в областта на отбраната

Министърът на защитата Драгомир Заков изрази готовността на България за усилване на двустранното съдействие с Република Северна Македония (РСМ) в региона на защитата.

"И България, и РСМ споделяме общи полезности, обща орис, общи история и общо бъдеще.

Вярвам, че това бъдеще ще бъде бъдеще на разцвет и сигурност за България и РСМ ", сподели министър Заков в изказвания след срещата с министъра на защитата на РСМ Славянка Петровска, която е на двудневно публично посещаване у нас, съобщи Българска телеграфна агенция.

Драгомир Заков уточни, че срещата е знак, че като страни членки на НАТО България и РСМ имат значима роля в района за поддържане на сигурността

и стабилността. "Ние имаме една ясна задача пред нас и пред нашите бъдещи генерации - в никакъв случай повече Балканите да не бъдат споменавани като „ барутния погреб “ на Европа ", сподели министър Заков. "Радвам, се че в последните години не е имало мотив да се приказва за Балканите по този метод. Отговорност на България и на РСМ е да създадем по този начин, че и в бъдеще в никакъв случай Балканите да не бъдат източник на напрежение, източник на боен спор в Европа ", сподели министър Заков.

Министрите са разискали обстановката в Украйна .

Те са единомислещи в мнението си, че има много съществени опасности пред страните от Западните Балкани и пред нашия район. "Като страни членки на НАТО следва да създадем всичко належащо войната в Украйна да не се популяризира отвън границите ѝ ", сподели Драгомир Заков.

Въпросът за кибер- и хибридните офанзиви към двете страни също е разискван от министрите Заков и Петровска .

"И двете страни са жертва на хакерски атаки, на хибридни офанзиви. Имаме сериозна отговорност като министри на защитата и по двустранна линия да си сътрудничим, с цел да управляваме тези съществени опасности и закани ", сподели Драгомир Заков.

България е поредна в своята поддръжка за евроатлантическата интеграция на РСМ ,

сподели още министър Заков и напомни, че бяхме една от първите страни, които ратифицираха протокола за присъединение на РСМ към НАТО. "За нас участието на РСМ в НАТО е поръчител за териториалната целокупност и сигурността на страната и ние бяхме водени от това схващане, когато ратифицирахме протокола ", уточни министър Заков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР