Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова е в

...
Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова е в
Коментари Харесай

България подкрепи нови мерки на ЕС за опазване на природата


Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова е в Брюксел за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, на което през днешния ден се организира спор по предлагането за Регламент за възобновяване на природата.

В рамките на дебата тя съобщи поддръжката на България за въвеждането на правнообвързващи цели на Европейския съюз за възобновяване на природата. С това предложение се добавя и надгражда съществуващата законодателна рамка в региона на опазването и възобновяване на екосистемите и биологичното многообразие.

„ Доколкото здравите екосистеми способстват за намаляване на последствията от изменението на климата, то предлагането за Регламент има и безспорен капацитет да подкрепи битката с климатичните промени ”, посочи министър Карамфилова.

В изявлението си тя обърна внимание, че с цел да се реализиран амбициозните цели, предлагането би трябвало да разрешава еластичност при планирането. Необходимо е да се регистрира, че страните с богато биологично многообразие и висок % от територията в „ Натура 2000 “, сред които е и България, би трябвало да положат по-значителни административни и финансови старания. „ Намираме за подходящо приносът на обособените страни членки да бъде самостоятелно избран, което ще обезпечи опция да бъдат съответно взети под внимание националните особености и социално-икономическото развиване “, акцентира министър Карамфилова.

Тя подчертава, че възобновяване на екосистемите в южните и югоизточните региони на Европа – в средиземноморски и континентален биогеографски регион, и изключително на горските и водните екосистеми, ще изисква повече време и средства заради географските и климатичните особености, както и поради тревожните трендове на усилване на екстремалните феномени в следствие от промените в районния климат. Тези фактори е належащо да се вземат поради и надлежно бъдат отразени в предлагането за правилник.

Министър Карамфилова организира двустранна среща с бъдещия ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз по околна среда – министъра на околната среда на Швеция Ромина Пурмоктари. В рамките на срещата бяха разисквани целите на Шведското председателство в региона на околната среда и климата с фокус върху зеления преход и дейното ангажиране на бизнеса по пътя към климатична индиферентност, нулево замърсяване и кръгова стопанска система. Министър Карамфилова съобщи готовността на България за деен разговор и градивна работа.

Заседанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда продължава с показване на новите законодателни начинания на Европейската комисия в региона на нулевото замърсяване и кръговата стопанска система.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР