Министърът на икономиката Кирил Петков издаде протоколи за освобождаване на

...
Министърът на икономиката Кирил Петков издаде протоколи за освобождаване на
Коментари Харесай

Кирил Петков освободи директора на ДКК

Министърът на стопанската система Кирил Петков издаде протоколи за освобождение на Ясен Спасов от поста му на изпълнителен шеф на Държавната консолидационна компания, оповестиха от министерството.

Решението на министър Петков ще влезе в действие след процедура в осъществяване на Закона за обществените предприятия и Правилника за използването му. Приложените Протоколи сами по себе си не извършват законовите разпореждания, посочващ още от Министерството на стопанската система.

От 20 август Ясен Спасов е с лишен достъп до пространствата и активите на сдружението.

Освобождаването на Спасов може да бъде годно след датата на вписването му в комерсиалния указател.

Спасов има право да отбрани правата си по планувания в закона ред, показват от министерството.

Междувременно Държавната консолидационна компания заяви, че ще освободи четирима членове на управителния орган на ВМЗ Сопот. 

Решението бе взето от Съвета на шефовете на ДКК съгласно аршин №6 от Закона за обществените предприятия, а точно " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности ", заяви ДКК.

Във връзка с решението, ДКК ЕАД открива процедура за четирима нови членове в Съвета на шефовете на ВМЗ (един самостоятелен и трима представители на държавата) в осъществяване на Закона за обществените предприятия и Правилника за неговото използване.

„ В резултат на инспекция, назначена от ДКК ЕАД и рекомендации от принципала ни министър Кирил Петков, установихме, че членове на Съвета на шефовете на ВМЗ редовно не извършват служебните си отговорности. Липсва доверие, колегиалност и единодушие в работата на управителния екип. Открихме основано напрежение измежду работещите във ВМЗ, което е довело до закъснение, възпрепятстване и затрудняване на активността на ВМЗ “, разяснява Рая Каназирева, изпълнителен шеф на ДКК ЕАД от 16 август. От ДКК припомниха, че в своя обществена позиция от 19 август ДКК разяснява:

„ В писмо от 18 август 2021 година ДКК ЕАД срещна министър Петков в детайлности с проблема във ВМЗ, като изиска неговата поддръжка за разрешаването му. Ръководството на ДКК ЕАД е решително, че със взаимни старания и вследствие на подхванатите към този момент ограничения ще бъде реализирано удобно развиване съгласно насоките на принципала “.

Съгласно законовите разпореждания, освобождението на членове от сегашния Съвет на шефовете на ВМЗ ще влезе в действие сега на регистриране на новоизбраните в комерсиалния указател, като до тогава настоящето управление продължава да ръководи и носи отговорност за сдружението, със съдействието на ДКК ЕАД и с рекомендациите на министъра на стопанската система като негов принципал.
Ръководството на ДКК ЕАД акцентира, че без значение от консултациите с министъра на стопанската система в качеството му принципал на холдинга, решението за освобождение на членове на Съвета на шефовете на ВМЗ е взето напълно въз основата на резултатите от направените инспекции и в осъществяване на Закона за обществените предприятия. Оценката на самостоятелния Съвет на шефовете на ДКК ЕАД за работата на досегашното управление на ВМЗ е справедлива, като министър Кирил Петков не е оказал политически напън върху решението на ДКК ЕАД.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР