Министърът на електронното управление в оставка предлага фишове и актове,

...
Министърът на електронното управление в оставка предлага фишове и актове,
Коментари Харесай

Министър Божанов разкри кога данните за джигитите на пътя може да са публични

Министърът на електронното ръководство в оставка предлага фишове и актове, издавани от Министерство на вътрешните работи от 2010 година до момента, да станат обществени. Предложението е за да се усъвършенства пътната сигурност.

" Технически е допустимо това да се случи за 1-2 седмици. Въпрос на време е да успеем да свършим с Министерство на вътрешните работи тази работа до момента в който към момента изпълняваме пълномощията си. По закон следва всички данни, които страната събира и не са персонални данни, да бъдат обществени. В обществената информация ще излиза наяве по кой член е нарушаването, размерът на санкцията, дали е електронен фиш или акт, мястото на нарушаването, вероятно данни за автомобила, с който е осъществено то, обитаемо място на нарушаването и на регистрацията на автомобила. Ще има заличени персонални данни, само че ще е ясно, в случай че едно лице има 20 фиша ", съобщи министърът в оставка Божидар Божанов в студиото на  " България заран ".

С тази смяна данните ще могат да се проучват освен от Министерство на вътрешните работи, само че и от всички институции, които се интересуват от сигурността на пътя. По думите на Божанов тази промяна ще помогне в битката с нарушителите в дълготраен проект.

" Това не е полицейска акция на пътя. Ще бъде ясно къде да бъдат фокусирани напъните. Тези които поставят " чадъри ", които видяхме, че са на ниски равнища, ще знаят, че някой ги следи, освен техните сътрудници. Няма да реши всички проблеми, само че ще е един от факторите за по-безопасни пътища ", уверен е Божанов.

Той разяснява софтуерния проблем, който някои бензиностанции имат по отношение на отстъпката от 25 ст. за литър гориво при заплащане с карта.

" Проблемът не е в системата на Национална агенция за приходите, а с съответните търговски софтуери на бензиностанциите, там страната няма отношение. Надявам се, че скоро компаниите, които дават отговор за софтуерите, ще отстранят проблемите. Държавата не се меси в тях, би трябвало единствено да дават отговор на общи условия, заложени от Национална агенция за приходите ", изясни министърът в оставка.

Той регистрира и триумфите, които е постигнал по време на мандата си. Един от първите - действително създаване на Министерство на електронното ръководство.

" Електронната идентификация е по-напред от последните 5 година, има подписан контракт, създава се приложението. В период до края на годината, а може пилотно и по-рано, ще има мобилно приложение, с което да се употребяват електронни услуги. Подготвили сме и редица законодателни промени. За да употребяваме електронни услуги, няма да има потребност от електронен автограф, който с изключение на безценен е и сложен за приемане. Също по този начин би трябвало, когато една администрация желае уверение от друга, да я събира служебно. Предвидено е и понижаване на таксите за даване на услуги по електронен път ", регистрира Божанов. 

Ако се стигне до предварителни избори, част от тези промени няма да влязат в действие, само че съгласно него е значимо да има последователност и процесите да бъдат финализирани.

Той се надява да се стигне до образуване на държавно управление в границите на сегашния парламент. А в случай че Демократична България получи третия мандат за сформиране на държавно управление, ще се положат максимални старания това да се случи.

" Подкрепа ще търсим в границите на някогашната коалиция, първо с " Продължаваме промяната ". Ще приказваме и с депутатите от Има Такъв Народ, да забележим дали тяхната поддръжка е допустима и в подтекста на условията на " Продължаваме промяната " за кардинално ръководство, а не да се разбираш с хора от диванчета. Ще бъде мъчно, само че ще опитаме, хората не желаят избори ", разяснява Божанов.

И бе безапелационен, че подкрепа за държавно управление няма да се търси от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", но са разумни диалози с тях в Народно събрание по отношение на провеждането на политики.

Божанов би траял да извършва поста си в един технократски парламент, в случай че получи покана. Одобрява и времето, за което президентът Радев дефинира възможните предварителни избори - началото на октомври.

" Това е рационален вид, акцията ще бъде през септември, хората ще са влезнали в работния темп. Няма да са на море. По-далечни избори от лятото са по-добрият вид ", уверен е Божанов.

Също по този начин той акцентира, че Демократична България не се тормози от предварителни избори. 

" Избори не ни тормозят чисто партийно, резултатите ни са по-високи по отношение на предходните избори и прогнозите от април. Резултатът ни евентуално ще бъде нагоре. Но въпросът е трябват ли ни още 5-10 депутати, след акцията ще се върнем в изходна позиция - със комплицирано съставяне на обединения сред партии, които са се карали до преди 2 дни ", разяснява министърът в оставка. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР