Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Азербайджан, където ще участва в

...
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Азербайджан, където ще участва в
Коментари Харесай

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Азербайджан

Министър-председателят Бойко Борисов дойде в Азербайджан, където ще взе участие в Седмия световен бакински конгрес.

По време на визитата си в Баку министър председателят Борисов се среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основна тематика на диалозите е енергетиката. България преглежда Азербайджан като главен източник за диверсификация на доставките на природен газ за повишение на енергийната сигурност на страната ни и в района на Югоизточна и Централна Европа.

Втората значима тематика, която ще дискутират министър председателят Борисов и президентът Алиев, е опцията за присъединяване на Азербайджан в хъба " Балкан ".

Отчитайки стратегическото енергийно партньорство сред двете страни, българската страна засяга Азербайджан като един от източниците на газ за хъба " Балкан " и предлага по-тясно съдействие по реализацията на този план. Миналата година започва предпроектно изследване на плана за създаване на районния газов разпределителен център " Балкан ", което е съфинансирано от Европейски Съюз.

По време на срещата си с президента Алиев, министър председателят Борисов още веднъж ще сложи въпроса за включването на Азербайджан в газификацията на България за битови цели. Въпросът бе обсъждан в границите на визитата на българския министър-председател в Баку през януари 2018 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР