Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск

...
Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск
Коментари Харесай

Бойко Борисов разговаря с Доналд Туск, Тереза Мей и Федерика Могерини



Министър-председателят Бойко Борисов и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск разискаха целите по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година и идната среща на върха на тематика „ Западни Балкани “ през май в София.

Двамата се срещнаха в Брюксел преди съвещанието на Европейския съвет, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Българският министър председател уточни, че страната ни се приготвя отговорно за своето първо председателство и в съдействие с останалите страни от Тройката ръководи. Активно се работи с Естония за реализиране на оптималната последователност по отворените досиета, сподели Борисов и посочи, че по време на своето председателство България ще търси баланс и консенсус по настоящите тематики на Европейския съюз.

Бойко Борисов и Доналд Туск разискаха и организацията на срещата на върха през май 2018 година в София, на която двамата ще бъдат домакини. „ Темата за Западните Балкани е значима освен за страните от района, само че и за целия Европейски съюз “, е общото мнение на Борисов и Туск. Според тях Българското председателство основава подобаваща конюнктура за градивно разискване на тематиката за европейската вероятност на страните от Западните Балкани, гарантиране на икономическото развиване на района, неговата транспортна, енергийна, инфраструктурна и цифрова съгласуваност с Европейския съюз.

Председателят на Европейския съвет даде поддръжката си за реализиране на целите на Българското председателство. „ Очаквам Българското председателство и идната среща на върха в София да дадат опция на страната ви да изиграе градивна роля при оправянето с провокациите на европейския дневен ред “, акцентира Доналд Туск и уточни, че ще разчита на българското държавно управление да бъде постоянен сътрудник за единството в района.



По-рано министър председателят ба България се срещна с висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини. С нея бяха разисквани един от главните цели на нашето председателство, а точно Западните Балкани.



„ Обединихме се към позицията, че би трябвало да работим освен за тяхната европейска интеграция, само че и да предприемем практическите ограничения, които да облекчат живота на жителите там. За първи път председателството на Европейски Съюз ще е толкоз покрай района и България ще постави големи старания да подкрепи нашите другари и съседи в пътя им към Европейски Съюз “, разкри министър председателят Борисов.





Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР