Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас дават началото

...
Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас дават началото
Коментари Харесай

Борисов и Ципрас дадоха началото на изграждането на газова връзка между България и Гърция


Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият министър председател Алексис Ципрас дават началото на построяването на междусистемната газова връзка сред България и Гърция. На събитието участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Двамата ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят съдействието сред България и Гърция, както и енергийната, инфраструктурната и транспортната съгласуваност в района на Балканите.

Интерконекторът сред България и Гърция е един от предпочитаните планове за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е извънредно значим и от позиция обезпечаване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и района на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще докара до действително нашарване на източниците на природен газ – посредством него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, също така през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за полутечен природен газ от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка сред България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя стартира от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ потенциал е от 3 до 5 милиарда куб. м. Общата стойност на плана е 220 млн. евро. Церемонията за предоставяне началото на строителните действия по плана е планувана да се състои до село Кирково, на пътя преди Граничен контролно-пропусквателен пункт "Маказа ".

Преди да стартира формалната гала двамата министър председатели разговаряха с хората в Кирково. "Поздравете Алексис, кажете му ясо. Как е? Стига ли се бързо до морето? Нали, пътища има ", попита Борисов жителите.

После българският министър председател качи на джипа си Алексис Ципрас и се насочиха към мястото на първата копка. "Тук българи, християни, мюсюлмани всички живеем дружно. Ако не ги дръжка някой, всички живеят в обич ", стартира да изяснява Борисов на Ципрас. "Проходът тук е доста значим. На море идват хора от Русия, Беларус. И доста гърци идват тук и наемат жилища. Идват на студ тук по планините. Да карат ски идват. Зимно време доста туристи. Едно време нямаше никакви пътища и проходи. Ние бяхме във Варшавския контракт, а вие в НАТО и не се строеше нищо. Първият проход го открихме още с Папандреу беше министър председател. Сега от Украйна, от Русия, от Беларус, българи всички пътуват и си поддържат връзка. Юни, юли, август, септември тука се чака по 3 часа на КПП-то. Хората, които отиват на морето и противоположното, гърците които идват на планина. Чака се. Пътищата са положителни. Чевермета се вършат, туризъм се прави. Религиозен туризъм също се прави. Много хубави манастири имаме и като е Великден, доста гърци идват тук. Общо взето сме 50:50. Колкото ние харчим пари по морето, толкоз и гърците си харчат парите в България. Но се чака. Трябва да измислим нещо и да става по-бързо. То по този начин или другояче тези, които не са от Европейски Съюз, би трябвало да ги ревизираме на границата ", говореше Бойко Борисов пред Ципрас.

"Вицепремиерът на Азербайджан ще е тук. Алиев щеше да пристигна, само че имаше работа и за това изпрати вицепремиера. Да има представител на Азербайджан, тъй като техен газ ще тече по този интерконектор ", съобщи Борисов, когато двамата с Ципрас слязоха от джипа и се насочиха към мястото, където следва да се организира формалната гала.

"Днес вършим исторически неща. Това на думи знаеш ли какъв брой години е говорено? ", попита Борисов Ципрас.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР