Минималната заплата ще стане близо 850 лв. от началото на

...
Минималната заплата ще стане близо 850 лв. от началото на
Коментари Харесай

Решено! Депутатите подкрепиха повишаването на минималната заплата

Минималната заплата ще стане близо 850 лева от началото на идната година. Депутати от ГЕРБ-СДС и Политическа партия по време на съвещание на обществената комисия към Народното събрание поддържаха на първо четене предлагането на Българска социалистическа партия минималната заплата да бъде 50 на 100 от междинната за страната. Но сред първо и второ четене би трябвало да бъдат направени леки редакции на текста. Ако и при гласоподаване в пленарна зала депутатите от тези парламентарни групи поддържат предлагането, то ще бъде утвърдени с огромно болшинство.

В Европейския съюз към този момент е в действие нова инструкция, която предлага на страните-членки да вкарат механизъм за установяване на съответна минимална заплата, като даже предлага два разновидността за това – минималната заплата да бъде 50 на 100 от междинната или 60 на 100 от медианната заплата. Медианната заплата се дефинира като всички работещи на заплата хора се подредят по мярка на заплатата и се вземе този, който е в средата на редицата.

На съвещанието на комисията от изявленията на депутатите стана ясно, че за установяване на минималната заплата може да се взимат данните на Национален статистически институт за размера на междинната заплата за първите девет месеца на миналата година, написа Труд. Ако фактически бъдат употребявани тези данни, минималната заплата за 2023 година може да стане близо 850 лева

От Министерството на труда възразиха против приемането на този механизъм за установяване на минималната заплата. Но при сегашната минимална заплата от 710 лева след заплащане на налози и осигуровки хората взимат единствено 549 лева, гласят претекстовете на вносителите. Това е единствено с 45 лева повече от линията на беднотия, която за 2023 година ще бъде избрана на 504 лева.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР