Мини Марица-изток“ ЕАД придобива имоти в района на с. Бели

...
Мини Марица-изток“ ЕАД придобива имоти в района на с. Бели
Коментари Харесай

МЕ: Хората, които ще загубят домовете си в с. Бели бряг, се обезщетяват по пазарни цени

„ Мини Марица-изток “ ЕАД придобива парцели в региона на с. Бели бряг основно посредством реализиране на съглашение. Дружеството се старае да заобикаля наложително отчуждаване, като вкарва редица ограничения за обезщетяване в преходния интервал, както и ограничения за намаляване на последствията за популацията. Жителите се обезщетяват по пазарната стойност на парцела.
 Цяло село ще бъде заличено от
Това пишат от Министерството на енергетиката в отговора си до OFFNews след наше питане във връзка апела на поданици на селото за помощ от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, в писмо до която настояват, че мините унищожават селото и че оферират оскъдни компенсации на притежателите.

Текст от Плана за деяние за преселване (от 2018 г.) планува процесът на доброволна покупко-продажба на парцели в село Бели бряг да бъде прекратен в края на 2019 година, " с цел да се избегне пребиваването на наранени от плана лица в разрушеното село, което към този момент не може да поддържа положително качество на живот ". Според проекта ще се премине към процедура за отчуждаване за всички останали наранени след 1 януари 2020 година

" Всички наранени притежатели на парцели се обезщетяват на цялостна стойност на заменяне по този начин, както е избрана от Екологичната и обществената политика на Европейска банка за възстановяване и развитие от 2014 година Размерът на компенсациите е съответен за всеки парцел и съставлява пазарната стойност на парцела. Оценката на пазарната стойност се прави от лицензиран оценител, определен с конкурс по Закона за публичните поръчки. Оценителят проучва и преглежда следните аспекти: характерности на строителството и положението на парцелите, многогодишни култури, както и пазарна информация за последните продажби на сходни парцели в село Бели бряг, община Раднево и прилежащите му общини - Гълъбово и Нова Загора ", се споделя в отговора на министерството. Поисканата от нас информация за размера на компенсациите обаче не е дадена.

Според МЕ " засегнатата общност от с. Бели бряг взе участие интензивно в разискването и взимането на решения по отношение на бъдещето на селото, обвързвано с процеса на разширение на минните действия. Планът за деяние за преселване, за който към този момент стана дума, също бе направен с дейното присъединяване на жителите на селото. Традиционно срещи сред представители на управлението на „ Мини Марица-изток “ ЕАД и жителите се организират по няколко пъти годишно ".

На въпроса ни дали ще посредничат в разногласието сред двете страни от МЕ дават отговор:

" И досега Министерството на енергетиката е деен медиатор за заслужено разрешаване на проблема. От м. декември 2017 година започва процедура по самодейността за разговор сред сдружението и обществеността на селото, по която са извършени няколко срещи, в това число и в Министерството на енергетиката.

Трябва да отбележим, че по-голямата част от парцелите в селото към този момент са изкупени от страна на „ Мини Марица-изток “ ЕАД. Освен пазарната цена за тях, сдружението предлага на жителите на селото и сериозна обществена стратегия: преди всичко, те имат опция да останат да живеят изцяло безплатно в своите къщи 2 години след продажбата. Преместването на разстояние до 100 км. на тези от тях, които сменят жилището си, е за сметка на сдружението. " Мини Марица-изток " ЕАД финансира и всички нотариални и държавни такси, локални налози и комисиона за брокер при покупката на нов парцел. На притежателите на аграрни парцели се изплаща и еднократно обезщетение в размер на получената лихва за миналата година. Трайните насаждения се правят оценка и заплащат съгласно оставащите им години за живот – по този начин да вземем за пример в случай че едно дръвче ябълка ще дава плод още 10 години, тази бъдеща продукция се заплаща сега на продажбата. Част от рекултивираните след добива на въглища земи се дават от мините за земеделско прилагане на искащите лица, с цел да се запази поминъкът им. " Мини Марица-изток " ЕАД обезпечава и безвъзмездна правна помощ на хората в процеса на продажба на остарялото и закупуване на ново жилище ".

От ведомството прецизират, че по график добивът на въглища от региона на с. Бели бряг би трябвало да стартира през 2023 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР