Минералните водни източници са безценно богатство за Варна и областта.

...
Минералните водни източници са безценно богатство за Варна и областта.
Коментари Харесай

Стоян Пасев: Минералните ни каптажи могат да превърнат Варна в Карлови Вари с целогодишен туризъм

 Минералните водни източници са скъпо благосъстояние за Варна и региона. Тяхното пълноценно потребление може да ни трансфорат в Карлови Вари, а градът ни да се радва на деен целогодишен туризъм. Това показа за Varna24.bg регионалният шеф на Варна Стоян Пасев. 

" След дългогодишни борби успяхме да приемем Закона за водите, който касаеше напълно Варна и Добрич. Знаете, че това е едно огромно подводно езеро, което обгръща двете общини и нямаше по какъв начин една от тях да го стопанисва. Сега с измененията в закона, Община Варна може да бъде бенефициент и да стопанисва тези води. Знаете, че водата е извънредно държавна благосъстоятелност. В момента тече процедура по прехвърлянето на всички каптажи с минерална вода на територията на Община Варна и област Варна. Те са 140 на територията на региона, а за Варна са 72 каптажа с минерална вода, от които се употребяват единствено два. 

Не зная по какъв начин е позволено през годините това национално благосъстояние да не се употребява пълноценно. Защо не Варна да стане като Карлови вари и да имаме развиване на четирисезонен туризъм, каквато е и концепцията на кмета на Община Варна. 

В момента текат процедурите, изборите ще спънат ненапълно тази процедура, така каттрябва наредба на Общинския съвет и решение от него. Трябва да се ситуира ново дружество в Община Варна, което да стопанисва тези минерални източници. Така или другояче имаме концепция, принцип и образец от Община Бургас, тя е подготвена към този момент с тяхната разпоредба. Няма да има никакви спънки Община Варна да стане собственик на тази вода. Знаете, че минералния басейн на " Червеноармейска " се цялостни с питейна вода, което е неприемливо от бюджета на Община Варна да отиват 2,5 млн.лв. за отопление и филтриране на питейна вода, при изискване, че на 6 метра има каптаж с минерална вода, който е на самоизлив в морето. В случая, както се споделя, " вода газим, жадни вървим ". 

Пълен оптимист съм, че от идната година ще стартираме съществено да работим за това тази вода да се овладее и да стартира да се употребява за отопление на публични здания, учебни заведения, детски градини и в частния бизнес. 

Достатъчно минерална вода има, 48 градуса е температурата на водата, с лековити качества. Можем да вършим доста басейни, аквапаркове, балноелогични комплекси. Говорим за развиването на СПА и балнео туризъм във Варна ", разяснява Стоян Пасев.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР